”Alla visste att det här skulle hända”

Elever och föräldrar om läget på Högsboskolan

Foto: Lisa Sundström/OSCAR MAGNUSSON
NYHETER

En skola som har sina problem, där mobbing förekommer och där några elever sätter skräck i elever och lärare. Men också en skola som faktiskt är bra och vars problem kommer att lösas.

Det är den bilden av Högsboskolan som elever och föräldrar ger.

På onsdagskvällen hölls krismöte på Högsboskolan. Föräldrar och lärare pratade om vad som ska göras för att återställa ordningen på skolan. Under torsdagen och fredagen håller skolan stängt och lärarna diskuterar arbetssätt och lösningar.

Enligt en av de kommentarer som kommit in från lärare och elever har en viss grupp elever fått för mycket makt.

Rädda elever och lärare

”Självklart har det funnits de här vilsna ungarna men då har de äldre eleverna lyckats "dämpa" ner dem. Nu när de har blivit äldst på skolan så har de fått makten. Den här makten har ökat månad efter månad och fler och fler elever och lärare har blivit räddare. Respekten för vuxna är borta!! Jag tror att det kommer att bli jättebra på Högsboskolan för det ÄR en bra skola.”

En före detta elev är chockad över hur det kunnat gå så snett.

”Jag har aldrig varit med om något som helst hot eller slagsmål i den skolan så länge jag gick där. Detta kom som ett chockbesked för mig och mina föredetta klasskompisar. Märkligt att det blivit så med min gamla skola, men jag tror det beror på för lite lärare helt enkelt.”

”Fruktansvärt mycket mobbing”

En elev som går på mellanstadiet på Högsboskolan ger en helt annan bild av miljön på skolan.

”Det är fruktansvärt mycket mobbning på Högsboskolan. Det har varit ungdomar som råkat ut för mycket i den skolan. Jag tycker inte det är rätt att skolan stängs utan att eleverna som inte uppför sig stängs av från skolan.”

En anonym person skriver att det bara var en tidsfråga innan situationen blev ohållbar.

”Efter att dom dragit in elevassistenter och lärare så skrevs det en konsekveshandling som skickades in till deras chef där det stod exakt vad som skulle hända och detta ser vi händer nu. Eleverna på skolan har inget direkt elevrum eller något annat att göra på rasterna och detta leder direkt till förstörelse.”

”Jag känner viss oro”

En mamma, med barn på skolan har blivit orolig av rapporteringen.

”För mig är detta något som förvånar mig, jag trodde inte att det var ett så allvarligt problem. Jag känner en viss oro då mina pojkar bägge har diagnoser som i många fall leder till att de blir mobbade. Det syns inte på utsidan, det märks bara på hur de är.Jag hoppas verkligen att man tar krafttag gentemot det här.”

Tänkbara åtgärder

Läs fler artiklar

Eric Thorsson