Itusågad taxi räddade skadad från förlamning

Hade brutit nacken

Foto: ALF LINDBERGH AL PRESSBILDER
Hans Lanttos taxibil skars upp av räddningstjänsten.
NYHETER

Taxichauffören Hans Lanttos lät två personer som varit med om en trafikolycka sitta i hans bil.

Det ledde till att hans taxibil klipptes upp – trots att den inte varit inblandad i olyckan.

Nu visar det sig att det var rätt beslut. En av personerna hade nämligen brutit nacken och var en hårsmån från förlamning.

– Den bedömning som gjordes på olycksplatsen var helt korrekt, minsta huvudrörelse hade fått förödande konsekvenser för den skadade, säger överläkare Anders Sundelin vid ortopeden vid Sunderby sjukhus i ett pressmeddelande.

Kände symtom i taxin

Enligt sjukhuset hade personen en instabil nackfraktur. Skadan visade sig inte omedelbart och först i taxin började han känna av symtomen.

Hade han gjort en oförsiktig huvudrörelse så kunde det ha lett till förlamning. Därför var det rätt att såga bort taket och ta ut personen den vägen.

– Det vore oerhört beklagligt om allmänheten började tveka att hjälpa nödställda efter uppmärksamheten kring den här händelsen. Både taxi-chauffören, räddningstjänst och ambulans gjorde istället beundransvärda insatser, menar Anders Sundelin.

Nu ska patienten med tanke på omständigheterna må bra.

– Det räddade en människa från ett livslångt handikapp, något som förutom den personliga tragedin inneburit kostnader som vida överstigit bilens värde.

Läs mer:

Susanna Vidlund