Nationellt prov läckte ut på nätet

Marcus, 15: 50 procent av eleverna i min skola har fått provet i förväg

Foto: gunnar seijbold
fann test på internet Marcus Wiklund, 15, upptäckte i går att en kopia av det nationella provet låg ute på en nätsajt. I dag skriver landets alla niondeklassare testet. ”Säkert 50 procent av eleverna i min skola har fått provet i förväg”, säger Marcus.
NYHETER

Skolverket har drabbats av en stor skandal.

Ytterligare ett nationellt prov har läckt ut – det andra på tre dagar.

– Säkert 50 procent av eleverna i min skola har fått provet i förväg, säger Marcus Wiklund, 15.

Alla landets drygt 100 000 niondeklassare ska skriva provet i dag. Men redan i går fanns det superhemliga testet tillgängligt på internet.

– Det här är väldigt allvarligt. Vi har noggranna hanteringsanvisningar för att detta inte ska kunna hända. Bara rektorerna kan kvittera ut proven och de ska hålla proven inlåsta tills provdagen, säger Karin Hector-Stahre, undervisningsråd på Skolverket.

Hård säkerhet

Nationella prov omgärdas av strikta regler och hård säkerhet, bland annat eftersom det ska vara ett stöd för betygssättningen.

Ändå kunde Aftonbladet i tisdags avslöja att första delen av årets prov, läsförståelse, hade läckt ut i förväg. I går läckte del nummer två, uppsatsskrivning. Samma sak hände ifjol.

– Lärarna kan få ut proven tidigare om de måste anpassas, exempelvis till en synskadad elev. Förmodligen har någon lärare lämnat ett prov framme, säger Karin Hector-Stahre.

– Det här händer allt oftare. Det är lätt för eleverna att fota av provet med mobiltelefon och sedan sprida det digitalt – via msn och stora mötessidor som Lunarstorm.

Skriver kvällen innan

Marcus Wiklund från Tyresö var en av de niondeklassare som upptäckte en kopia av provet på ett internetforum i går kväll.

– Säkert 50 procent av eleverna i min skola har fått provet i förväg. De kan självklart ha stor nytta av det. Många förbereder sig genom att skriva provet kvällen innan och memorera det, säger Marcus.

Provet kommer att skrivas som planerat i dag – trots fusket.

– Det här är jättetråkigt. Vi har redan skärpt säkerhetsrutinerna men nu måste vi även se över om det finns andra sätt att distribuera proven, säger Karin Hector-Stahre.

Jill Sjölund

ARTIKELN HANDLAR OM