Vägrade lämna ut film - fängslades

NYHETER

Den amerikanska journalisten Josh Wolf från Kalifornien har nu suttit 170 dagar i fängelse.

Han sitter häktad för att han vägrar lämna över källmaterial till polisen.

Det är den längsta tiden en amerikansk journalist berövats på sin frihet i USA.

Foto: AP
Journalisten Josh Wolf har suttit 170 dagar i fängelse för att sin vägran att lämna ut källmaterial.

År 2005 filmade Wolf en anti-kapitalistisk demonstration i San Fransisco. Demonstranter höll en våldsam protest mot ett G-8 toppmöte som då ägde rum i Skottland.

Delar av filmen såldes till tv-stationer men resten av filmen vägrade Wolf lämna över till polisen trots en juridisk stämning mot honom, skriver BBC News på onsdagen.

Federalt åtal

Under demonstrationen brändes en polisbil upp och en polisman ådrog sig en skallfraktur.

Den kaliforniska lagen skyddar journalister från att behöva lämna ut material. Men åklagare har argumenterat för att det var federala pengar som användes till polisbilen och därför har även åtalet blivit federalt.

Domare avslår därför Wolfs nådeansökningar och menar att hans medborgerliga rättigheter inte skyddar honom från en federal domstolsutredning eller brottsmålsrättegång, skriver BBC News.

Wolf bloggar

På sin blogg i tisdags skriver Wolf att han ser fram emot att återvända till San Fransisco så fort regeringen återfår sitt förnuft och inser att han inte kan bli utpressad.

På amerikanska ”reporter utan gränser” i Washington sa chefen Lucie Morillon: ”Att hålla kvar Wolf i fängelse är absurt och grymt. Det är en dålig signal att sända till resten av världen. Vi hade förväntat oss att ett demokratiskt land som USA skulle sätta barriären högre gällande pressfrihet.”, skriver BBC News.

Kan stanna i fängelset till juli

Wolfs advokater fortsätter att försöka få sin klient friad. Men förundersökningen är inte färdig innan juli och till dess kan han bli kvar i fängelset. Åklagare kan även ansöka om att han frihetsberövande förlängs.

Blogg:

Charlotte Sundberg