Domare i regeringsrätten åtalad för sexofredande

NYHETER

Stockholm (TT)

En domare i regeringsrätten har åtalats för att ha ofredat en tonårsflicka sexuellt.

Mannen, som är i 60-årsåldern, är fortfarande anställd i regeringsrätten men har tills vidare tagit semester från sin tjänst, enligt regeringsrättens kanslichef Lisbeth Molander.

– Domstolsväsendet har drabbats av en hel del sådana här historier, som helt klart skadar förtroendet för oss. Det är inte bra, säger Molander till TT.

Stockholms tingsrätt har satt ut rättegången till nästa vecka. Men domstolen har inte lyckats nå domaren med en delgivning trots att han fått brev, blivit uppringd och senast sökts av en stämningsman.

Det sexuella ofredandet drabbade en tonårig flicka och skedde i domarens bostad i centrala Stockholm. Det framgår inte närmare av stämningsansökan vad som hände vid tillfället, i oktober 2005.

Förnekar brott

Bland åklagarens bevis finns förutom förhör med flickan själv även uppgifter från hennes väninna, som hon berättat för om de sexuella närmandena. Flickans föräldrar ska vittna om vad flickan sagt till dem och om att hon tagit illa vid sig av det hon utsatts för. En terapeut ska styrka att flickan berättat om ofredandet vid terapisamtal.

Regeringsrätten är landets högsta domstol för förvaltningsmål och högsta instans i bland annat skattemål, socialförsäkringsmål och sekretessmål.

Domaren förnekar brott. TT har inte lyckats nå honom för en kommentar.

TT