Reggaefeber

Foto: RICKARD NILSSON/BILDBYRÅN
”Alla artister som varit här och spelat är övertygade om att reggaen är störst här i södra Sverige, i Malmö”, säger Ibrahim Drammehi i Reggaewarriors. På bilden: Dennis Gitonga, Ibrahim Drammeh, Mr. Jim och Gada Durai i Reggaewarriors.
NYHETER

En svag bris från Karibien blåser över Malmö och får stan att gunga i baktakt.

– Just nu är reggae stort, konstaterar Ibrahim från Reggaewarriors, som ordnar födelsedagsfest för Bob Marley på KB i kväll.

2006 var ett ett bra år. I alla fall om man bor i Malmö och gillar reggae.

Varje onsdag pumpar Original Bangarang ska, dancehall och reggae på Volym och därefter är det obligatorisk get-together på Bodoni.

Om en vecka drar Jonas Grönlund och dj-kollektivet Million Vibes igång en ny klubb med inriktning på jamaicansk musik på Retro. Och på ölhaket Golden gungar huvudena till baktakt varje tisdag.

Störst i södra Sverige

– Alla artister som varit här och spelat är övertygade om att reggaen är störst här i södra Sverige, i Malmö, säger Ibrahim.

1997 grundade han Reggaewarriors, en sammanslutning av dj’s och klubbarrangörer.

De har varit en drivande kraft för att ge jamaicansk musik en plats i stan. För trots föregångare som Peps Persson har reggaen inte alltid haft en självklar plats i skånepublikens hjärta.

– Från början var det väldigt svårt. Folk var väldigt negativt inställda, säger Ibrahim.

Nu har skånska framgångar som Helt off, Zoro och Svenska akademin ökat intresset. Och med sina kontakter i England och på Jamaica har Reggaewarriors lyckats bygga upp en fungerande live-scen.

BB Seaton kommer

Senaste bokningen är legendariska BB Seaton. Han kommer direkt från Jamaica till KB i kväll för att fira att det är 62 år sedan reggaens största ikon, Bob Marley, föddes.

En födelsedag som känns helt naturlig att fira i Malmö i dag.

Här hittar du reaggen:

Martin Ekelund (.se)

ARTIKELN HANDLAR OM