”Som en käftsmäll”

Moderaterna kränkte RFSL - kräver offentlig ursäkt

Foto: Daniel Nilsson/BILDBYRÅN
Devin Andersson och Thomas Risvall, RFSL i Malmö, anser att moderaternas uttalande beror på fördomar mot hbt-personer. ”Homosexuella par har också barn. Självklart ska de också ha rätt till samma skydd”, säger Risvall.
NYHETER

RFSL i Malmö kräver en offentlig ursäkt från moderaterna. Orsak – man anser att partiet har uttalat sig kränkande mot homosexuella

Malmös stad har tagit fram en ny handlingsplan för att formulera sitt arbete för våldsutsatta kvinnor och barn inom de närmsta fem åren. Men moderaterna motsätter sig programmet då det också innefattar våld inom samkönade relationer.

– Vi ser det som ytterligare ett sätt för gayrörelsen att via ändrad terminologi flytta fram sina positioner, skriver Carl-Axel Roslund och Lena Jarnebring-Lindholm i en reservation till kommunstyrelsen.

"Fruktansvärt skamligt"

Uttalandet har upprört RFSL i Malmö som nu kräver att moderaterna förklarar sig.

– Det är fruktansvärt skamligt och känns som en käftsmäll. De antyder att vi skulle vara farliga och utgöra ett hot mot samhället, säger Devin Andersson, vice ordförande för RFSL ungdom.

Enligt RFSL bottnar sig moderaternas uttalande i okunskap om dagens samhälle och fördomar mot hbt-personer.

– Homosexuella par har också barn. Självklart ska de också ha rätt till samma skydd, säger RFSL:s ordförande Thomas Risvall.

Anser sig inte vara homofob

Nu kräver RFSL i Malmö en offentlig ursäkt från moderaterna. Men Carl-Axel Roslund anser sig inte vara homofob utan säger sig i stället bli irriterad när männen tränger sig in i programmet.

– Det är en oerhört välskriven och genomarbetad handlingsplan som ska hjälpa kvinnor och barn i stort behov. Då ska fokus vara på dem och inte på homosexuella män, säger han.

Men RFSL i Malmö nöjer sig inte med Roslunds förklaring.

– Det är oerhört allvarligt att moderaterna tolererar åsikter som dessa. Det är dags att de bestämmer vad de egentligen tycker om hbt-personer.

Nadia Bhere (.se)