Tillstånd till fem -öppet till fyra

Foto: Oscar Magnusson
Trots att många klubbar har tillstånd att hålla öppet till 05 väljer många att stänga vid 03 eller 04.
NYHETER

Du känner dig som Bill ”Rock around the clock” Haley. Vad som helst kan hända. Tror du ja. De bestämmer hur och var din kväll ska sluta.

Foto: Oscar Magnusson
”Det är en brötig publik sista timmarna”, säger Alex Johansson på Nefertiti.

I år har tjugoen klubbar beviljats tillstånd att ha öppet till fem på morgonen, men runt Grönsakstorget väljer de att stänga vid tre–fyra.

– Det blir lugnare så. Det är en brötig publik som kommer de sista timmarna, säger Alex Johansson, entréchef på Nefertiti.

Sticky Fingers och Rio Rio följer samma mönster, trots att göteborgarnas gå-ut-vanor med åren börjat likna Barcelona-bornas. Vi går ut senare och stannar längre i de offentliga utrymmena som vi betalat dyrt för att få komma in i.

– Innan vi fick fem-tillstånd 1997 var det inga problem att tömma lokalerna. Det fanns gott om svartklubbar, säger Alex Johansson som jobbat på Nef sedan 1990.

På den tiden var ”Franska klubben” en lika självklar uppsamlingsplats som Ferdinands korv är i dag.

– Det stora fallet för svartklubbarna var fem-tillståndet som kom för tio år sedan. Polisen hade gjort insatser men inte lyckats stävja verksamheten själva, säger Linda Bergvall, ställföreträdande chef på city-polisen.

För deras del är den stora vinsten att de i dag har bättre kontroll över våld och olyckor i alkoholens spår. Tillståndsmyndigheten har sett till att begränsa fem-ställena geografiskt – de flesta ligger på Avenyn – och till antalet. Dessutom måste femkrogarna hålla sig till ordningsregler och tillstånden gäller bara för ett år i taget.

De får ha öppet till 05 - om de vill

Louise Jacobson (.se)