Storebror ser barnen

Nu ska skolorna i Köping kameraövervakas

NYHETER

Nu ska skolskadegörelsen stoppas.

I går röstade kommunstyrelsen ja till kameraövervakning av skolor i Köping.

Klotter och fönsterslagna rutor är snart ett minne blott i Köpings skolor – i alla fall om allt går enligt kommunstyrelsens planer.

Moderaternas motion om kameraövervakning röstades i går igenom av en enhällig kommunstyrelse.

– Det var väl ursprungligen konstaterat att det var mycket skadegörelse i skolorna. Man har ju provat med övervakning på andra ställen och då tyckte vi man kunde prova i Köping, säger moderaten Ola Saaw.

Kan börja efter sommaren

Nu ska ärendet upp i fullmäktige och därefter ska ett kommunalt bolag utreda på vilka skolor kamerorna skulle kunna testas.

– De yttranden vi har fått har tytt på att man tycker detta är en väldigt bra idé. Min egen förhoppning är att man kommer igång med detta efter sommaren, när höstterminen börjar, säger Ola Saaw.

Ragnar Larsson är rektor på Karlbergsskolan. Han välkomnar kamerorna.

– Fasadbevakning kvällar, nätter och helger tycker jag är jättebra. Det finns alltid en aspekt med integritet men att bevaka fasader och hindra klotter tycker jag inte är något problem, säger han till aftonbladet.se.

– Jag har svårt att tänka mig att någon elev skulle tänka något om det här, ingen behöver ju bli övervakad om den inte går nära fasaden.

Emma Löfgren