Linköpingsbo bakom högerextrem portal

NYHETER

Sajten Metapedia är förvillande lik uppslagsverket Wikipedia.

Skillnaden är att Metapedia hänger ut människor med judisk bakgrund och oliktänkande.

Ansvarig utgivare är högerextremisten Anders Lagerström.

Polisen i Linköping har inlett en förundersökning mot Anders Lagerström och hans portal Metapedia.

– Vi ska undersöka om det här strider mot personuppgiftslagen, säger Jan Staaf, chef för kriminalavdelningen vid polisen i Linköping, till Corren.

Wikipedia är en internetbaserad encyklopedi där användare kan lägga till och dra ifrån information.

Den grundades i USA för sex år sedan och finns i dag på över 30 språk. Den svenska versionen har fler än 200 000 artiklar.

Personregister

Metapedia är den svenska extremhögerns motsvarighet till Wikipedia. Sajten har i dag över 1000 artiklar och där finns bland annat ett register över personer med judiskt påbrå och företag som påstås ha judiska ägarintressen.

Bakom Metapedia står företaget NFSE Media AB i Linköping som till största delen ägs av Lennart Berg i Karlskoga. Han var tidigare verksam i den nazistiska organisationen Svenska Motståndsrörelsen, skriver Corren.

Verksamheten med Metapedia sköts dock av Anders Lagerström i Linköping. Samma person driver Nordiska förlaget som arbetar med att sälja böcker, tidskrifter och musik om den så kallade nationella rörelsen.

Den andra februari i år ansökte NFSE Media om ansvarigutgivarbevis hos Radio- och tv-verket. Anledningen är att man vill kringgå personuppgiftslagen, PUL och slippa konflikt med Datainspektionen.

Verket har ännu inte fattat något beslut.

På torsdagen inledde Linköpingspolisen en förundersökning mot personerna bakom hemsidan, eftersom publiceringen i nuläget anses olaglig och strider mot personuppgiftslagen.

Aftonbladet.se har sökt Anders Lagerström för en kommentar, men förgäves.

Emma Löfgren