En nagel i ögat på sjuttiotalisterna

Foto: FREDRIK EGERSTRAND
Pjäsen ”En nagel i ögat” handlar om två vänners återförening. De delar inte längre samma syn på världen. Frågan är om de kan hitta tillbaka till varandra. På bild Viktoria Folkesson och Archana Khanna.
NYHETER

Barnen i Afrika har alltid varit en nagel i ögat på sjuttiotalisterna. Folkteaterns demokratiår inleds med en pjäs som ifrågasätter världssamvetet.

”En nagel i ögat” är en pjäs av och med sjuttiotalister.

– Min farmor sa alltid ”Ät upp din mat. Det finns de som inte ens har vatten”. Man skulle vara tacksam, säger Viktoria Folkeson som spelar en av de två läkarna i pjäsen.

Essa är en typisk sjuttiotalist som åkt som volontär till Sudan, och vaccinerar TBC-sjuka barn på löpande band.

– Hon är en idealist. Hon vill rädda världen, men jag tror hon gör det utifrån en skuld. Läkare nummer två jobbar på en mottagning i Sverige, och tar emot ett par patienter i timmen.

– Olivia ifrågasätter Essa och säger ”tycker du det är viktigare att hjälpa folk där nere än här hemma”, säger Archana Khanna som spelar henne.

Regissören Louise Böregård tror att detta är frågor som även generationerna efter Essa och Olivia tampas med.

– Att åka i väg som volontär ses fortfarande som finare än att ha ett timvikariat på långvården, säger hon. Vad det beror på är den första frågeställningen när Folkteatern undersöker demokratin.

Demokratiåret

Läs mer

Louise Jacobson (.se)

ARTIKELN HANDLAR OM