Expert varnar för bantningsmedlet

Trimspa säljs på svenskspråkiga sajter

1 av 2
Omdebatterat preparat Anna Nicole Smith var taleskvinna för bantningspreparatet Trimspa.
NYHETER

Anna Nicole Smith var frontperson för bantningsmedlet Trimspa.

Nu menar många att den kontroversiella produkten som säljs på svenskspråkiga sajter kommer gå ur tiden.

– När man nämner Trimspa får man en bild av Anna Nicole Smith framför sig, säger märkeskonsulten Robert Passikoff till CNN.

Enligt Robert Passikoff är det inte troligt att Trimspa kommer överleva krisen, eftersom det förknippas med den nu avlidna fotomodellen.

– Det är det svåra med att låta ett varumärke vara nära förknippat med en kändis, säger Robert Passikoff.

Trimspa ägs av företaget Goen som i ett kort pressmeddelande beklagade stjärnans död.

"I dag fick Anna Nicole Smiths sorgliga och tumultartade liv ett slut. Anna kom till vårt företag som en kund och lämnar oss som en vän".

Jojo-bantning

Anna Nicole Smith blev varumärkets taleskvinna efter att hon hade tappat 35 kilo i vikt. Smith hade gått upp och ned i vikt som en jojo. 1996 chockades världen när fotomodellen – större än någonsin – visade upp sig på Oscarsgalan. Året därpå hade hon bantat 60 kilo men hon lyckades inte behålla vikten utan gick snabbt upp igen.

– Det är inte bra för hälsan att gå upp och ned i vikt. När man snabbt går ned i vikt så förlorar man muskelmassa och sedan när man går upp i vikt så går man inte upp i muskler utan får en större procentmängd fett. Det finns dessutom en mängd andra sidoeffekter, säger Viktklubbens dietist Josefine Jonasson som är verksam på Överviktsenheten, Huddinge sjukhus.

Använde Trimspa

2004 var det dags igen och den gången hävdade Anna Nicole Smith att hon hade lyckats banta tack vara bantningsmedlet Trimspa, uppgav hon själv.

– Det är inget som jag rekommenderar. Det finns tre registrerade läkemedel hos läkemedelsverket. De preparat som inte är registrerade vet man inte om de fungerar. De kan rentav vara farliga för hälsan. De här företagen lovar väldigt mycket och vet att de som köper medlen är väldigt känsliga och väljer att inte anmäla. Det enda som man förlorar är pengar, säger Josefine Jonasson.

Ifrågasatt effekt

Men Trimspas effekter har varit starkt ifrågasatta i USA. Många har hävdat att det i själva verket var en tidigare variant av preparatet, som innehöll en i dag förbjuden sammansättning av efedrin och koffein, som gjorde att Anna Nicole Smith rasade i vikt.

– Efedrin klassas som dopingpreparat och kan vara skadligt för hjärtat.

Numera innehåller preparatet den aktiva substansen Hoodia gordonii. Den utvinns av en taggig växt i södra Afrika och har under århundraden ätits av bush-folket San för att motverka hunger under deras långa vandringar genom Kalahari-öknen.

Läs mer om Trimspa:

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM