”Sista chansen i Irak”

Nya befälhavaren David Petraeus: Annars är landet dömt till inbördeskrig

Foto: AFP
”Uppgiften är svår men inte utsiktslös”, säger nye befälhavaren i Irak, general David Petraeus.
NYHETER

Bagdad

Den nye amerikanske befälhavaren i Irak tillträdde sin post på lördagen med ett tal, där han sade att landet är "dömt till fortsatt kamp och inbördeskrig" om amerikanska och irakiska soldater inte kan få bukt med fienden under de insatser som inleds nu.

Som chef för 135 000 amerikaner i Irak har han en "extrem utmaning", sade general David Petraeus stående under en kristallkrona i ett av Saddam Husseins palats.

- Många svåra dagar ligger framför oss. Men som jag sade till medlemmar av USA:s senat: uppgiften är svår men inte utsiktslös.

I ett brev till alla sina soldater i Irak skriver Petraeus att "till slut är det irakierna som avgör utgången. Vår uppgift är att hjälpa dem att få den tid som behövs för att rädda landet".

President Bush har samtidigt som han tillsatt en ny befälhavare i Irak utlovat ytterligare 21 500 soldater.

Stjärnskott

Under februari har hittills 36 amerikaner dödats. Sedan USA invaderade i mars 2003 har minst 3 120 amerikanska soldater dödats där enligt nyhetsbyrån AP:s beräkning.

Den 54-årige Petraeus betraktas som ett stjärnskott inom USA:s armé. Han är son till en nederländsk marinkapten som flydde till USA 1940. Han gick ut militärhögskolan West Point och gjorde sig känd som elitgymnast, soldat av första rang och samtidigt upptagen med en universitetskarriär med doktorsexamen i internationella relationer.

Det kuriösa är att Petraeus företräder allt som president Bush vanligen ogillar. Han kallas anti-Rambo för sina hänsynsfulla manér gentemot fienden i Irak.

Förhandlar

Som ansvarig för en del av Irak som gränsar till Syrien under åren strax efter invasionen 2003 föredrog han att förhandla med syrierna framför att fara så hårt fram som USA:s ledning önskade. Han tillät också resor för civila över gränsen till Iran mer än vad USA:s diplomati finner lämpligt. Han kritiserade öppet den förste amerikanske prokonsuln i Irak, Paul Bremer, för hans hårdhänta upplösande av Saddams armé.

I oktober 2005 kallades Petraeus tillbaka till USA för att leda utarbetandet av en ny handbok i upprorsbekämpning. Den har nyligen tryckts, och Petraeus har fått uppdraget att genomföra dess regler i den irakiska verkligheten.

Mer än en artikel i amerikanska och andra tidningar har den senaste månaden burit rubriken:

"General Petraeus, USA:s sista chans i Irak".

TT-AP

ARTIKELN HANDLAR OM