Få hyresrätter är till salu i Göteborg

Stor skillnad mot Stockholm – förklaringen är politisk

Foto: nils jakobsson/bildbyrån
NYHETER

En tredjedel av allmännyttans hyresrätter i Sverige är till salu.

I Stockholm kan närmare 100 000 lägenheter bli bostadsrätter – i Göteborg bara några hundra.

Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra har intervjuat representanter för de allmännyttiga bostadsföretagen i Sveriges 20 största kommuner. Av sammanlagt 370 265 hyresrätter finns ungefär 122 796 till salu, det vill säga att de är omvandlingsbara till bostadsrätter.

Stockholm ligger i topp med närmare 100 000 hyresrätter är till salu. Men i Göteborg är siffran bara 650. Förklaringen är politisk.

Borätter där hyresrätter dominerar

– Här har vi s, v och mp i majoritet i kommunen, medan Stockholm är borgerligt. Visst finns ombildningar av allmännyttan här också, men det är bara tänkt att göras i områden där hyresrätter är dominerande, som till exempel Tynnered och Lövgärdet, säger Anders Kinnander, kanslichef på fastighetskontoret i Göteborg.

Med omvandlingar i ytterområdena vill politikerna få till en större blandning av bostadstyper, för att attrahera nya boende, och få redan boende att stanna kvar. I innerstan är det inte lika intressant.

– Där finns redan så många bostadsrätter som privata värdar omvandlat, och vi vill inte spä på den takten, säger Anders Kinnander.

Erik Gustafsson (.se)