Polisens jakt på rattfulla – en succé

4 000 rattfulla stoppades i fjol – nu blir det fler kontroller

NYHETER

Polisen i Västra Götaland slår rekord i jakten på rattfyllerister. Under fjolåret genomfördes närmare 350 000 utandningsprov. Drygt 4 000 förare fastnade i kontrollerna.

Foto: PETER HAMBERG
Sedan förra året ska alla poliser som är ute i tjänst göra nykterhetskontroller.

Jämfört med 2005 gjorde polisen närmare 50 000 fler prov under 2006. Enligt Bengt Karlsson, chef för trafikpolisen i Göteborg, beror ökningen bland annat på en nationell strategi som infördes förra året.

– Den innebär att alla poliser ute i tjänst ska jobba med trafiksäkerhetsarbete när de inte har andra uppdrag. Tidigare var det bara trafikpoliser som gjorde det, säger han.

Även sett till hela landet gjordes rekordmånga utandningsprov, 2,2 miljoner, vilket är det högsta antalet prov svensk polis någonsin har gjort.

– Det är naturligtvis ett väldigt bra resultat, vi är väldigt nöjda, säger Anneli Bergholm Söder som är trafikansvarig på Rikspolisstyrelsen.

Räddade mellan 10 och 15 liv

Enligt forskning från Väg- och transportforskningsinstitutet sparas 3–4 människoliv för varje 100 000 utandningsprov som polisen gör. Det innebär att man i Västra Götaland statiskt sett räddade mellan 10 och 15 liv.

Under 2007 kommer man fortsätta hålla samma nivå – minst – i arbetet mot rattfylleri.

– Vi kanske till och med kommer att öka antalet utandningsprov, säger Bengt Karlsson.

Janna Roosch (.se)