Liga lurade butiker på mat för 20 000

Lastade kundvagnar fulla och gick ut genom kassan

Foto: Stefan Nilsson/Malin Arnesson
Bedragarna fyllde kundvagnarna med dyra delikatesser. Sedan gick de ut ur affärerna med varorna utan att betala.
NYHETER

Stöldturnén runt Skåne resulterade i matvaror för minst 20 000 kronor.

Fem personer sitter anhållna för bedrägerier sedan de lurat minst tre livsmedelsbutiker.

Ligan använde samma taktik varje gång de lurade livsmedelsaffärerna. Med matvagnar fyllda till bredden med delikatesser lastade de fem ligamedlemmarna, tre män och två kvinnor mellan 20 och 48 år, varor på butikernas kassaband. Medan två av dem packade upp varorna i ganska långsam takt, stod de tre andra på andra sidan bandet och plockade snabbt ner maten i kundvagnar. Så fort en vagn var full drogs den ut i en väntande bil.

När maten till sist skulle betalas var fyra av ligans medlemmar försvunna och kortet som den femte skulle betala med fungerade inte.

Under förevändningen att han skulle hämta ett nytt kort försvann även den femte ligamedlemmen.

Valde ut de dyra varorna

På det sättet lyckades ligan lura till sig mat från ICA och Konsum i Staffanstorp och från en butik i Trelleborg under förra veckan. De greps i fredags efter matkuppen mot Konsum och sitter anhållna för bedrägeri.

– Vi har tagit in bilder från övervakningskameror och kunnat fastställa att det är samma personer som ligger bakom alla bedrägerierna. Nu undersöker vi om de kan ha gjort sig skyldiga till fler likadana brott. säger Karl Sandberg, inre befäl i Lund.

Vid varje tillfälle fick ligan med sig mat för mellan 6?000 och 7?000 kronor.

– De har fyllt vagnarna med allt som är dyrt i affärerna, säger Karl Sandberg.

Under helgen har de fem personerna förhörts av polisen i Lund, men i går eftermiddag hade de fortfarande inte gjort några medgivanden.

Kajsa Sigvardsson (.se)

ARTIKELN HANDLAR OM