”Hon bröt mark och banade väg för andra”

Ingalill Mosander om mötet med Marianne Fredriksson

NYHETER

Aftonbladets bokskribent Ingalill Mosander minns Marianne Fredriksson:

– Hon var en kraftfull och spännande kvinna som banade vägen för svenska författare utomlands, säger Mosander.

Foto: Per Björn
Aftonbladets Ingalill Mosander träffade Marianne Fredriksson i hennes villa i Österskär.

Ingalill Mosander träffade Marianne Fredriksson i hennes villa i Österskär utanför Stockholm. Det var där, i en bekväm stol alldeles intill den vackra vinterträdgården, som författaren trivdes bäst.

17 miljoner exemplar

– Hon sa att hon önskade att alla miljoner som strömmade in hade kommit när hon var yngre och friskare. Nu kunde hon inte riktigt njuta av dem, hon satt mest i sitt vackra hus och skrev, säger Ingalill Mosander.

Marianne Fredrikssons böcker översattes till 47 språk och såldes i cirka 17 miljoner exemplar. Hon gjorde svenskt författarskap känt för världen.

– Hon bröt mark och banade vägen för svenska författare genom att skaffa sig en agent, Bengt Nordin. Hon visade andra hur de skulle gå till väga för att tjäna pengar och sälja utomlands, säger Ingalill Mosander.

Orättvist behandlad

Marianne Fredriksson var stolt och lycklig över sin enorma framgång. Men samtidigt fanns en sorg – en sorg hon försökte dölja.

– Hon ansåg sig orättvist behandlad av svenska kritiker som var så ljumma trots att läsarna älskade henne så högt. Hon försökte säga att hon inte brydde sig om det. Men det var hela tiden en tagg i henne, säger Mosander.

Tidigare artiklar:

Jill Sjölund