Spärrade in sina döttrar i sju år

Nytt Natascha-fall skakar Österrike

NYHETER

Mamman spärrade in sina tre döttrar i sju år.

Flickorna fick leva i ett smutsigt rum i totalt mörker.

Det finns risk för att Viktoria, Katharina och Elisabeth aldrig kommer återhämta sig, menar experter.

Den 53-åriga mamman som är advokat i Linz, Österrike, fick ett nervöst sammanbrott efter skilsmässan från flickornas pappa. Men hon lyckades få vårdnaden om barnen och det var då som flickorna stängdes ute från världen.

Flickorna som var 7, 11 och 13 år fick inte gå i skolan. Enligt mamman skulle de undervisas i hemmet.

Men så blev det inte, utan istället spärrades de in utan någon kontakt med omvärlden.

Lekte med möss

Flickorna tvingades vistas i mörker. De lekte med möss och var så avskärmade att de började prata med varandra på ett språk de hade skapat själva.

Enligt experter finns det risk för att de aldrig kommer återhämta sig.

– Den äldsta flickan mår mycket dåligt och har ingen möjlighet att återhämta sig. Hon var extremt undernärd och var praktiskt taget anorektisk när hon påträffades. Det kommer ta flera år innan de två yngre kan återhämta sig från sin fruktansvärda barndom, säger flickornas terapeut Waltraud Kubelka till Times.

Smuts och exkrementer

En misstänksam granne slog larm flera gånger men först när han hotade med att anmäla myndigheterna om ingen agerade, tog man det på allvar. Polisen bröt sig in i huset och gjorde då sin fruktansvärda upptäckt.

Flickornas hem hade inget rinnande vatten längre. Golvet var täckt med sopor och exkrementer från människor och möss. Smutslagret på golvet ska ha varit en meter hög, enligt Times.

Fönstren var täckta och det fanns endast en glödlampa i huset. När barnen hittades hade de mycket ljus hy efter att ha vistats så länge i mörkret och de kunde inte exponeras för solljus.

– De första veckorna efter att de hittades, gömde de sig under en köksbänk på behandlingshemmet, eftersom det var den mörkaste platsen. De kunde inte uthärda ljuset. De hade inte upplevt solljus eller frisk luft på flera år, säger Waltraud Kubelka.

Lång tid

Det var i oktober 2005 som flickorna räddades men först nu i helgen har fallet uppmärksammats av österrikiska medier.

Det Natascha-liknande fallet har chockat hela Österrike och myndigheterna försöker nu förklara hur en sådan sak kunde pågå så länge utan att någon ingrep.

Kvinnans man, en domare från Linz, försökte upprepade gånger få träffa sina barn och sökte tillstånd i domstol vid nio tillfällen.

Mamman är placerad på en rättspsykiatrisk avdelning i väntan på rättegång. Inom några veckor kommer fallet tas upp och hon är misstänkt för grov misshandel och tortyr och kan dömas till fängelse i maximalt fem år, enligt Sky News.

Läs mer:

Det nya fallet liknas vid Natascha-fallet. Läs om henne här.

Webb-tv: Rörliga bilder på Natascha

Susanna Vidlund