Ny jourmottagning för misshandlade kvinnor

Kvinnohuset: Det är en jättebra idé

Foto: Aftonbladet
NYHETER

Oppositionsrådet Kent Persson, (m), vill att landstinget öppnar en jourmottagning för kvinnor som utsatts för våld i nära relationer.

– Samverkan mellan socialtjänsten, polisen och vården måste bli bättre.

I dag får kvinnor som misshandlats av sin partner söka vård på akutmottagningen. Det vill Kent Persson ändra på.

– Sjukhuset är första anhalten för att söka vård och hjälp. I det läget är kvinnorna ofta motiverade att söka hjälp och förändra sitt liv. Då är det viktigt att de snabbt kan få stöd och hjälp att göra det, till exempel med en polisanmälan.

Öppet dygnet runt

Mottagningen ska ha öppet dygnet runt. Kent Persson vill också ha ett nära samarbete med de kvinnohus som finns i dag. Frivilligorganisationen kvinnohusets ordförande, Gun Hedlund, tycker att det låter som ett utmärkt komplement till kvinnocentrum och kvinnohuset.

– Det är en jättebra idé. Det är inte lämpligt att kvinnor som har olika typer av skador och trauman blandas hur som helst med olika människor på akuten.

Viktigt vara lyhörd

Lilian Iwarson Sporrong, kvinnofridssamordnare landstinget Örebro län, tycker att det är viktigt att arbeta mot våldet mot kvinnor på alla fronter. Hon säger att det är bra att fortsätta med kompetensutveckling och samordning. Men den här kunskapen måste finnas överallt och hon varnar för att en sådan här mottagning gör att man slappnar av på andra ställen.

– En kvinna söker hjälp för till exempel sömnproblem men egentligen handlar det om att hon har utsatts för våld. Hon går inte till den nya mottagningen. Då är det viktigt att den personal som möter henne har kunskap, är lyhörd och kan hänvisa henne rätt.

Vill ha jourpersoner

Landstingsrådet Marie-Louise Forsberg-Fransson (s) är kritisk till förslaget. I stället för en jourmottagning för kvinnorna i länet vill hon ha jourpersoner kopplade till länets tre akutmottagningar. Tanken är att de ska komma direkt till akuten och stötta kvinnorna.

– Annars missar man kvinnorna i Lindesberg och Karlskoga. Vi har avsatt pengar till det men personer har inte rekryterats än.

Maria Soläng