Minst 71 döda i nya bombdåd i Irak

"De har dödat alla våra söner. Vad finns kvar för oss?"

NYHETER

Femton minuters stillhet skulle råda i Irak, till minne av offren för fjolårets attentat mot al-Askarimoskén i Samarra.

Då small det på nytt.

Minst 71 personer dödades av samtidiga bilbomber på en marknad i Bagdad.

– De har dödat alla våra söner. Vad finns kvar för oss? ropade en gammal kvinna i förtvivlan, fördömande premiärminister Nuri al-Maliki och hans regering.

Runt om henne rådde förödelse på måndagen sedan Shorja-marknaden i centrala Bagdad skakats av två bilbomber.

– Jag såg tre kroppar som sprängdes sönder och hur skadade fördes bort med ambulanser. Sjukvårdare plockade upp kroppsdelar från blodpölarna på marken och lade dem i plastpåsar. Röken gjorde hela platsen svart, berättade ett vittne.

Minnesdag

Minst 71 personer dödades och runt 165 skadades i explosionerna, som uppenbarligen planerats till just den tid då hela landet skulle stanna till för en kvarts tystnad till minne av förstörandet av al-Askarimoskén i Samarra för ett år sedan. Moskén var en av shiamuslimernas främsta helgedomar, placerad nära den plats där shiiternas siste imam, al-Mahdi, försvann för mer än tusen år sedan.

Strax före måndagens bomb hade de irakiska shiiternas högsta auktoritet, storayatollan Ali al-Sistani, manat sina trosfränder att inte söka hämnd på sunnimuslimer för vad som hände i Samarra.

”Vi uppmanar alla troende, samtidigt som de minns detta sorgliga tillfälle..., att visa så mycket återhållsamhet som möjligt och inte säga eller göra något som kan skada våra sunnibröder, som är oskyldiga till det inträffade och som inte accepterar det” löd ett uttalande från al-Sistani.

Utöver Shorjabomberna dödades ytterligare minst fem personer av en explosion på en annan marknad i staden.

Försvunna tyskar

Samtidigt bekräftade Tysklands utrikesminister Frank-Walter Steinmeier på måndagen att två tyskar sedan en vecka är försvunna i Irak och befaras ha blivit kidnappade.

– Självklart gör vi allt för att de två tyska medborgarna ska kunna komma hem välbehållna till sina familjer, sade Steinmeier i Bryssel enligt AFP.

Tidningen Berliner Morgenpost skrev att kidnappningarna skedde för några dagar sedan. Tre tyskar har tidigare kidnappats i Irak. Alla tre har frigivits oskadda.

TT-Reuters , AP