Renato's vs Renatos

Helsingborgspizzerian har snott Ängelholms variant rakt av

NYHETER

Ett pizzakrig har brutit ut i Skåne.

I ena ringhörnan: Renato's.

I andra: Renatos.

– Jag tycker det är förjävligt. Att någon annan snor ens idéer! säger Renato´s ägare Yolbir Rehber.

I Ängelholm ligger Renato's pizzeria. Där har ägaren Yolbir Rehber verkat i lugn och ro – tills nu, när Renatos slagit upp dörrarna i Helsingborg.

Det är inte bara restaurangnamnet som är förvillande likt. Renatos i Helsingborg har även anammat Ängelholmspizzerians motto: ”Hygien, Kvalitet, Kvantitet.” och börjat baka pizzorna Pizza Skåne, John Blund och Sweden, som också kan avnjutas på Renato's i Ängelholm.

– Han har kommit bara och tagit mitt namn, han har bara ändrat telefonnumret på menyn, säger Yolbir Rehber upprört till aftonbladet.se.

Skaffat sig en advokat

Yolbir Rehber har skaffat sig en advokat och är beredd att försvara sitt koncept fullt ut.

– Han har tagit hela min pizzameny! Han har inte ändrat något. Man får inte göra så! Jag har patenten och den har jag visat för honom. Jag kan inte öppna Aftonbladets pizzeria hur som helst!

Enligt Bolagsverket har Yolbir Rehber sitt namn skyddat. Helsingborgspizzerian har i mitten av januari kommit in med en ansökan om att få heta Renatos. Men enligt myndigheten kommer det inte att gå igenom. Det är för likt Renato´s i Ängelholm.

”En tillfällighet”

På Renatos i Helsingborg förstår man inte alls varför Yolbir Rehber är så uppretad. Ägaren Moussa Mohammed säger till Helsingborgs Dagblad att han inte alls sneglade norrut när han valde namn och utformade menyn.

– En tillfällighet, jag kände inte till stället förrän ägaren tog kontakt med mig i går. Han var rätt irriterad, men många pizzerior heter samma sak och har samma namn och ingredienser på sina pizzor, säger han.

– Jag har pratat med honom, men han fattar ingenting. Jag har patenten och den har jag visat för honom. Det är punkt slut, replikerar Yolbir Rehber.

Emma Löfgren