USA:s bildbevis: Iranska bomber i Irak

Påstås ha dödat över 170 amerikanska soldater

Foto: AP
BOMBFYND På söndagen presenterade USA bilder som påstås bevisa att Iran smugglar vapen till motståndsgrupper i Irak.
NYHETER

På söndagen presenterade den amerikanska militären för första gången påstådda bildbevis på att Iran tillhandahåller vapen åt shiitiska extremistgrupper i Irak.

USA påstår att den iranska regimen smugglat in vapen som har dödat fler än 170 amerikanska soldater – men i USA ifrågasätts uppgifterna från demokratiskt håll.

Enligt den amerikanska militären tillhandahåller den iranska regimen bland annat pansarbrytande vägbomber och raketdrivna granater åt shiitiska extremistgrupper i Irak. Enligt militärerna har sådana vapen dödat 170 amerikanska soldater, skriver New York Times.

Under en pressträff i Bagdad visade amerikanska militärer bilder på pansarbrytande vägbomber, så kallade "explosively formed penetrators" (EFP), som enligt uppgift har serienummer som knyter vapnen till vapenfabriker belägna i Iran.

De upphittade granaterna har serienummer på engelska för att följa internationell vapenstandard, enligt den amerikanska militären.

"Underrättelseuppgifter"

Den amerikanska militären påstod sig också veta att iranska ledare auktoriserat vapensmugglingen till Irak för att vapnen skulle användas mot amerikaner. Militärerna sa att påståendena bygger på slutsatser baserade på underrättelseuppgifter, men några bevis för detta presenterades inte, skriver New York Times.

De amerikanska militärerna, som under söndagens pressträff i Bagdad krävde att få vara anonyma, uppgav att de känt till uppgifterna om iranska vapen i Irak sen 2004. Det är dock oklart varför de valde att presentera informationen nu. Militärerna hänvisade till att attackerna med EFP-vapen fördubblats under 2006 jämfört med de föregående 18 månaderna.

"Har förfalskat bevis tidigare"

Idag dementerade Irans president Mahmoud Ahmadinejad uppgifterna i en intervju med amerikanska tv-kanalen ABC.

Ahmadinejad sa att amerikanerna försöker hitta en ursäkt för att förlänga sin vistelse i Irak och att alla anklagelser mot den iranska militären kräver en domstolsprövning, rapporterar BBC.

Demokratiska senatorn Chris Dodd sa i en kommentar att Bush-administrationen förfalskat bevis tidigare och att det skulle vara ett misstag att skapa premisser för en framtida militär aktion, uppger BBC.

David Nannini Nilsson