Wolfgang Hansson: Bush bygger ett attack-scenario

”Precis som innan man anföll Irak”

NYHETER

Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson säger:

– Det luktar väldigt mycket som förra gången, innan man anföll Irak.

Wolfgang Hansson tror att USA vill sätta press på Iran och att Bush vill möjliggöra en attack mot landet.

– USA vill bygga upp ett case mot Iran som gör att de kan attackera, säger Wolfgang Hansson.

Han tror dock inte att det måste innebära att en attack är nära förestående.

– Det betyder inte att de bestämt sig för att attackera Iran, men de vill bygga upp ett scenario som gör att de kan attackera Iran, säger Wolfgang Hansson.

Varför presenteras de här uppgifterna nu?

– Bush har bestämt sig för att han vill ha möjligheten att attackera Iran öppen och han vill att Iran ska känna sig hotat.

Är uppgifterna trovärdiga?

– De verkar väldigt vaga. Det ser ut som amerikanerna har fysiska bevis och samtidigt hävdar de att ett visst antal amerikanska soldater dödats av vapnen. Men om man tittar närmare har de dödats främst i sunnimuslimska områden, och de får sannolikt inte stöd av Iran. Det kan vara så att ett antal iranska vapen hittat sig in i Irak men det behöver inte betyda att regimen står bakom.

Hur har de påstådda bevisen tagits emot i USA?

– Många är väldigt skeptiska sen Powell uppträdde i FN med "bevis" om massförstörelsevapen i Irak som senare visade sig vara falska. Det blir mycket svårare för Bush att bygga upp ett trovärdigt scenario. Det han kommit med verkar inte särskilt vattentätt.

Skulle Bush våga attackera Iran i nuläget?

– Det framstår som fullständigt osannolikt, men samtidigt verkar han och de extrema republikanerna ha sin egen logik. Det som skulle kunna tala för en attack är att få bort Irak från agendan. Men det finns en oerhört stark opposition i USA, och jag skulle bli oerhört förvånad även om det bara blev ett bombkrig mot Iran, säger Wolfgang Hansson.

David Nannini Nilsson

ARTIKELN HANDLAR OM