15 terrormisstänkta gripna – Berlusconis hus måltavla

Över 500 poliser i razzia mot Röda Brigaderna

Foto: EPA
Antiterroristpoliser med beslagtaget material från morgonens razzia i Trieste.
NYHETER

15 misstänkta terrorister greps imorse i en massiv antiterroraktion i Norditalien.

Över 500 poliser deltog i insatsen som ledde till gripandet av 15 personer som misstänks vara medlemmar av den vänsterradikala terrororganisationen Röda Brigaderna.

Foto: AP
Röda Brigaderna uppges ha förberett ett attentat mot förre premiärministern Silvio Berlusconi.

Misstänkta terrorister greps i de norditalienska städerna Milano, Padova, Torino och Trieste i en samordnad aktion, skriver Corriere della Sera.

Bland terroristernas måltavlor fanns bland annat förre premiärministern Silvio Berlusconis lägenhet på via Rovani i Milano, skriver La Repubblica.

– Vi har förmodligen avvärjt ett attentat, sa Italiens inrikesminister Giuliano Amato i ett uttalande efter gripandena, skriver La Repubblica.

De gripna, som misstänks höra till en aktivistgren i Röda Brigaderna med namnet "Seconda posizione", ska enligt förundersökningsdomaren Guido Salvini ha rekognoserat Berlusconis lägenhet i Milano för att förbereda attentat mot den.

"Tre terrorceller avaktiverade"

Andra måltavlor för terroristerna ska ha varit Berlusconiägda tv-bolaget Mediasets lokaler i Cologno Monzese.

Attentat ska också ha planerats mot tidningen Liberos redaktion i Milano och mot Skys huvudkontor i Cologno Monzese. Även professorn i ekonomi Pietro Ichino ska ha varit en av terroristernas måltavlor, enligt förundersökningsdomare Guido Salvini.

– Tre operativa terrorceller har avaktiverats som till för några timmar sedan höll på med väpnad kamp. De förberedde attentat mot humana mål till påskhelgen och ett attentat mot en dagstidning med bas i Milano, sa åklagare Ilda Bocassin på en presskonferens efter gripandena, skriver Corriere della Sera.

Enligt Guido Salvini ville de gripna skapa ett "kommunistiskt politiskt-militärt parti", skriver Corriere della Sera.

Skjutövningar i Padanien

Undersökningarna mot de misstänkta började redan i augusti 2004 på initiativ av den italienska säkerhetspolisen Digos i Milano, skriver La Repubblica.

De misstänkta ska ha utfört skjutövningar i Norditalien som Digos ska ha filmat.

En av de gripna är Alfredo Davanzo, 49, som ses som en av ledarna för Röda Brigadernas "Seconda posizione". Han dömdes 1982 till tio års fängelse för rån. 1998 greps han av fransk polis på begäran av de italienska myndigheterna, men släpptes senare. Bland de gripna finns också sju syndikalister som tillhör fackföreningen Cgil, skriver La Repubblica.

Fakta Röda Brigaderna:

David Nannini Nilsson