Död Västeråsare kom tillbaka

Försvann och dödförklarades – sen återvände han

NYHETER

Förra året försvann 112 personer i Västerås.

I princip alla kommer tillbaka.

– Det är alltid någon som är borta, säger Johan Stenvi på krimjouren i Västerås.

I riket i stort anmäldes 6827 personer som försvunna förra året. Alla utom 39 kom tillrätta.

Vad som hänt med dem som aldrig kommer tillbaka vet polisen av naturliga skäl inget om. Ibland kan brott ha begåtts; där tros mörkertalet vara stort. I många fall tror man att självmord ligger bakom försvinnandet.

Men bara för att någon varit borta länge betyder det inte att de anhöriga behöver ge upp hoppet.

Det är en västeråsare som försvann från Stockholm 1991 ett gott exempel på.

Efter sig lämnade han sin gravida hustru och ett barn. Efter tio år lät hustrun dödförklara honom – men 2004 kom mannen in på svenska ambassaden i Berlin för att förnya sitt pass.

Dödförklaringen upphävdes, hustrun begärde skilsmässa och mannen flyttade hem till sin pappa i Västerås.

– Jag jobbade när det var aktuellt. Han lämnade familjen och drog ner till Tyskland, det låg inget brott bakom, det var ett fritt val, säger Johan Stenvi till aftonbladet.se.

Någon riktig förklaring till varför mannen inte hörde av sig på 13 år, har aldrig kommit fram.

– Han hördes ordentligt, så han har säkert lämnat någon redogörelse, men han hade valt att sticka. Det känns väldigt udda, säger Johan Stenvi.

I övrigt är det mest grå vardagstristess som ligger bakom försvinnanden.

– Den största kategorin som förblir borta är medelålders män. Den försvunne kan ha uttryckt livsleda, gått igenom en skilsmässa eller livskris och ha ett dåligt socialt nätverk, säger kriminalinspektör Christina Ullsten vid Rikskriminalen till TT.

Siffrorna över försvunna har varit ganska konstanta över åren. Hittills under 2000-talet har de legat på drygt 6500 personer med undantag för 2005 då 7419 personer anmäldes försvunna i samband med tsunamin i Thailand.

– Det är alltid någon som är borta. En anmäldes som försvunnen i dag och är tillrätta nu, det är ganska klassiskt, säger Johan Stenvi.