Slaget om kistorna

Bänkar med snygg design eller liknar de bara likkistor? Debatten i Malmö fortsätter...
NYHETER

Bänkarna utanför Malmö Opera skapar debatt. Många tycker att de liknar likkistor och i folkmun har de börjat kallas för ”sarkofagerna”.

Piazzan utanför Malmö Opera renoverades klart i somras. Förutom de nya stenplattorna av granit, anlades även bänkar i marmor.

När Punkt SE är på plats utanför operahuset, står Karin Lindberg och diskuterar bänkarna med sin väninna.

– Du menar sarkofagerna? När de först kom, trodde vi att något mer skulle komma, blommor eller så, men det gjorde det ju inte, säger Karin Lindberg. Hon har följt debatten som nu pågår i flera Malmötidningar.

”Tråkig association”

Upphovsmannen bakom renoveringen av piazzan är landskapsarkitekten Per Renwert. Han tycker inte att bänkarna ser ut som likkistor.

– Jag tycker att likkistor är en tråkig association. Meningen var att de skulle fungera som bänkar, och samtidigt markera en gräns för var piazzan tar slut. De ska även hindra bilar från att köra in på piazzan.

Per Renwert berättar också att marmorbänkarna ska ge eko av marmorpelarna vid taxihållplatsen.

– Bänkarna är som en liggande version av pelarna, säger han.

Skateboardhinder

De små knopparna och banden i brons på bänkarna, matchar i sin tur bronsstatyn vid konserthuset.

Förmodligen skulle bänkarna utan dessa bronsdekorationer inte påmint lika mycket om likkistor. Men knopparna och banden fyller även en annan, viktigare funktion, berättar Per Renwert:

– De ska hindra skateboardåkare från att åka på bänkarna.

Marmorn kommer från Kina och totalt kostade bänkarna ”ett antal hundra tusen kronor”, enligt Göran Davidsson på Malmö Stadsfastigheter.

Lotta Narvehed (.se)