Isarna i toppform inför Vikingarännet

Men skridskoåkare manas till försiktighet

Foto: rolf åkerblom
bästa istiden Lagom till sportlovet är förhållandena idealiska på många håll i landet. Men den som ger sig ut ska göra det med respekt.
NYHETER

Lagom till Vikingarännet är skridskoförhållandena idealiska på många håll i landet.

Men den som ger sig ut ska göra det med respekt.

– Att lära sig bedöma en is är mycket svårare än att lära sig köra bil, säger Anders Tysk, generalsekreterare för Vikingarännet.

På söndag är det dags för skridskoåkarnas eget Vasalopp - Vikingarännet som i år går mellan Skarholmen utanför Uppsala och Hässelby i västra Stockholm.

Förhållandena ser ut att bli idealiska.

– Att vintern kom så sent har varit positivt för isarna. När kylan väl kom så lade sig nästan all is samtidigt, säger Anders Tysk, israpportör och generalsekreterare för Vikingarännet.

Jämna isförhållanden

– Det är väldigt jämna isförhållanden. Det är ovanligt, jag har aldrig varit med om något liknande.

Men den som tänker ge sig ut på isen gör bäst i att ta det försiktigt. Kunskap, rätt utrustning och sällskap är a och o.

– Jag får skrämselhicka när jag ser människor med barnvagnar ute på isarna.

Visserligen går det att ta reda på om en is är tillräckligt säker. Men för det krävs många års erfarenhet.

– För den som inte är så van så fordras att man är väldigt bekant med den sjö man ger sig ut på och håller sig nära land.

Rätt utrustning

I annat fall tycker Anders Tysk att man ska kontakta Friluftsfrämjandet där man bor och åka ut tillsammans med dem, eller åka på plogade banor.

Sedan är det viktigt med rätt utrustning. Långfärdsskridskor, bra skor, isdubbar, ispik, livlina och ryggsäck som kan fungera som livväst är ett måste.

Finns det platser man särskilt ska undvika?

– Man ska aldrig ge sig ut på strömt vatten. Sedan finns det ett antal svaga ställen man ska passa sig för. Och på våren ska man passa sig vansinnigt noga. Men det viktigaste är att vara informerad och ha sakkunnig hjälp, säger Anders Tysk.

Lämnar inte ut information

Någon rikstäckande information om var isarna är säkra finns inte - för säkerhets skull.

– Det finns inga föreningar som lämnar ut sin information öppet. Först måste man ha genomgått grundkurser i iskunskap för att få tillgång till sådan information, säger Staffan Dahlström, långfärdsskridskoledare och israpportör på Friluftsfrämjandet.

– Om vi lägger ut informationen på våra sidor så ger sig folk ut själva och så plurrar de i.

Fakta: Så blir du säker på isen

Läs mer om säkerhet på isen

Johanna Melén