Heta bostäder ska byggas i hamnen

”Hela Helsingborg ska vinna på det”

1 av 2 | Foto: www.hitta.se
Så ser Södra hamnen ut i dag.(Klicka på bilden för att förstora)
NYHETER

Ut med det gamla och in med det nya. Nu gör Helsingborg en extreme makeover i vad som väntas bli det största bygg­projektet i stadens moderna historia.

Helsingborg står inför en stadsomvandling av gigantiska mått när kommunen planerar ombyggnaden av Södra hamnen.

Det gamla industriområdet ska fräschas upp, byggas om och bli en attraktiv stadsdel vid havet, precis som Norra hamnen redan blivit och som Västra hamnen i Malmö.

– Det är ett jättespännande projekt som vi hoppas ska komma igång så fort som möjligt. Vi har studerat de främsta projekten i Europa framförallt Hafen city i Hamburg och visst har vi sneglat lite på Malmö som är ett lyckat exempel, säger Kristoffer Nilsson, arkitekt på stadsbyggnadskontoret.

”Ska möta havet”

För att förverkliga kommunens framtidsvisioner byggs en tågtunnel som ska möjliggöra för stadens centrala delar att smälta samman. I dagsläget utgör järnvägen en barriär som skär de södra ytorna närmare sundet.

– Helsingborgs centrala delar ska möta havet och bli ett attraktivt läge med bostäder, kontorslokaler, offentlig och kommersiell service, säger Per Fredrik von Platen, stadsbyggnadsdirektör.

– Hela Helsingborg ska vinna på omvandlingen. Därför är det också viktigt att ha en blandning av bostadsrätter och hyresrätter.

Arkitekttävling utlyses

Exakt hur det nya Södra hamnen kommer att se ut är fortfarande oklart. Därför utlyser Helsingborg stad en arkitekttävling inom kort. Till sommaren öppnar en utställning för att allmänheten ska kunna följa projektet.

I de storslagna planerna drömmer staden också om en tunnel till Danmark – men det ligger längre fram i tiden.

Fakta/Byggplan

Nadia Bhere (.se)