Läkaren var missbrukare

Skrev ut skyhöga mängder beroendeframkallande preparat

NYHETER

Läkaren skrev ut extremt höga doser av beroendeframkallande mediciner.

Han uppträdde konstigt och chefen för vårdcentralen misstänkte att allt inte stod rätt till.

Det visade sig att läkaren var missbrukare själv.

I september förra året avslöjades läkarens missbruk. Han stängdes tillfällig av från sitt arbete och skickades på rehabilitering i sju veckor, skriver Sundsvalls Tidning.

Mannen fick komma tillbaka till sin arbetsplats efter att ett behandlingskontrakt och ett uppföljningskontrakt upprättats.

Skyhöga mängder

Utredningen visade att mannen redan i september 2003 hade varit under utredning av Socialstyrelsen, eftersom han då hade skrivit ut skyhöga mängder beroendeframkallande läkemedel.

I december uppträdde läkaren konstigt på sin arbetsplats. Mannen fick genomgå en provtagning och stängdes åter av från arbetet.

Vid en genomgång av ett antal patientjournaler visade det sig att mannen hade skrivit ut mycket stora mängder av smärtstillande och narkotiska preparat. En patient fick på endast åtta månader 10 500 starka smärtstillande tabletter och 300 lugnande tabletter utskrivna av läkaren.

– Det är uppenbart att var och en av patienterna inte hade kunnat konsumera så mycket av sådana mediciner. Det måste ha försvunnit någon annanstans, säger en läkarkälla till ST.

Utreda försäljning

Markus Kallioinen som är chefsläkare för primärvården vill nu att Socialstyrelsen utreder om läkaren har sålt beroendeframkallande mediciner.

Han anser att Socialstyrelsen måste gå till botten med fallet och utreda om mannen kan fortsätta arbeta som läkare.

– Vi kan inte stänga av honom hur länge som helst, det håller inte gentemot facket. Nu vill vi ha stöd från Socialstyrelsen i att vi gör rätt, säger Kallioinen.

Susanna Vidlund