Byggstart i höst för ny motorväg

Vägverket får förskott på 665 miljoner från Stockholms stad

Foto: VÄGVERKET
Så här kommer motorvägen mellan Kista och Hjulsta att se ut.
NYHETER

Det blir motorväg mellan Kista och Hjulsta snabbare än väntat. I går beslutades att utbyggnaden av E18 drar i gång redan i höst, två år före utsatt tid.

Byggprojektet skulle enligt planera ha startat först 2009. Ett förskott från Stockholms stad på 665 miljoner kronor gör det nu möjligt för Vägverket att börja bygga redan i höst. Beslutet togs i kommunfullmäktige i går.

–?Vi har fått en chans att komma i gång tidigare genom att sätta in pengarna i förväg. Pengarna tas sannolikt från överskottet från förra bokslutet, säger Stadsbyggnads- och trafikborgarrådet Mikael Söderlund (m).

Kostar 3,3 miljarder

Pengarna ska bekosta de överdäckningar av motorvägen som kommer gå förbi Tensta och Rinkeby. Hela projektet kommer kosta 3,3 miljarder kronor och förväntas vara klart år 2014.

–?Den nya vägen får stora värden lokalt. Det blir färre köer och kortare pendlingstid. De boende kommer att få en bättre trafiksituation, säger Mikael Söderlund.

Syftet med ombyggnaden är att den hårt olycksdrabbade vägen ska bli säkrare och bättre.

44 000 fordon varje dag

Vägen var från början till för lokaltrafiken till Tensta och Rinkeby. Tanken var att all annan trafik skulle gå på en motorväg ute på Järvafältet, men den motorvägen byggdes aldrig.

I dag trafikeras Hjulstavägen av ungefär 44 000 fordon, enligt Vägverket.

Jessica Balksjö (.se)