Europadomstolen underkänner avgifter

NYHETER

Det är inte tillåtet för LO-förbundet Byggnads att ta ut avgifter från oorganiserade byggarbetare.

Det slår Europadomstolen fast i en dom.

Domstolen fäller den svenska staten för brott mot artikel 1 i konventionen för de mänskliga rättigheterna, som ger varje person rätten att disponera över sina tillgångar.

Staten ska betala 5 000 euro vardera till de fem byggnadsarbetarna i skadestånd och ytterligare 87 800 euro i rättegångskostnader.

Byggnads ordförande Hans Tilly vill inte kommentera domen i Europadomstolen.

Granskningsarvode

– Vi har inte läst domen ännu, säger Tilly till TT.

I dag betalar alla byggarbetare, oavsett om de är medlemmar i Byggnads eller ej, 1,5 procent av lönen i så kallat granskningsarvode. Det motsvarar ungefär 4000 kronor om året. Byggnads granskningsarvode syftar till att kontrollera att arbetsgivarna betalar ut rätt lön.

De fem byggnadsarbetarna som stämt staten vill alltså inte betala avgifter till ett fack de inte är medlemmar i.

Det är stora belopp som står på spel. Arbetsgivarorganisationen Sveriges Byggindustrier och fackförbundet Byggnads är emellertid inte eniga om hur stora belopp facket årligen drar in på granskningsarvodet.

Tio procent inte medlemmar

Arbetsgivarna hävdar att det ligger i storleksordningen 350 miljoner kronor medan det enligt Byggnads beräkningar snarare handlar om 200–250 miljoner kronor.

Runt tio procent av byggnadsarbetarna är inte medlemmar i Byggnads. Därmed drar facket in 20–35 miljoner kronor från oorganiserade byggjobbare.

Tommie Evaldsson är en av de byggnadsarbetare som nu fått rätt i Europadomstolen. Numera har han övergått till båtbranschen och är bosatt i Nacka utanför Stockholm. Han är glad över att nu få ett skadestånd på drygt 45000 kronor.

– För de här pengarna ska jag köpa en salladsrestaurang i Göteborg, skojar han.

”Ganska mycket pengar”

– Men nej, uppriktigt sagt har vi inte drivit det här för att få ekonomisk vinning utan för att få rättvisa, säger Evaldsson som inte alls är överraskad över domslutet.

– Nej, hade vi inte trott på det här hade vi aldrig drivit det så långt. Och nu hoppas vi att de som inte är med i facket ska slippa att betala oskäliga avgifter, säger Evaldsson.

– De som är med i facket har ju godkänt både granskningsavgift och mätningsavgift så de kan ju inte beklaga sig. Men det blir ganska mycket pengar. Det handlar om en 400–500 kronor i månaden eftersom man tjänar ganska bra i byggnadsbranschen.

TT