Pizzakrig i Karlskoga

Maffiametoder för att driva upp priserna

NYHETER

Med maffialiknande metoder försöker pizzatorpeder driva upp priserna i Karlskoga.

– Jag har hört om folk som blivit hotade, säger en källa till aftonbladet.se.

Karlskoga kryllar av pizzerior. Det borde leda till en ökad konkurrens som i slutändan resulterar i låga priser. Men så är inte förhållandet på pizzamarknaden i Karlskoga. Här kostar en hämtad Vesuvio, Capricciosa eller Hawaii för det mesta 60 kronor. I Örebro och Karlstad får du betalar runt 40 kronor för samma pizza.

Hot om våld

Karlskoga-Kuriren har i flera artiklar granskat pizzavärlden i Karlskoga. Tidningen beskriver marknaden som en kartellbildning där hot om våld och skadegörelse förekommer.

En pizzaägare som aftonbladet.se pratar med berättar om besök där han uppmanats att höja priserna och han har hört om folk som har blivit hotade.

– De hotade att slå sönder fönsterna om inte personen höjde sina priser, säger han.

Även på Pizzeria Fiko har man hört talas om hoten i Karlskogas pizzavärld.

– Ingen vågar säga något om det, då hotar de pizzeriorna som inte höjer priserna, säger Jenny Törnblom som jobbar på Pizzeria Fiko till aftonbladet.se.

Oklart vilka som ligger bakom

Karlskoga-Kuriren har även pratat med pizzapersonal som inte har velat polisanmäla hot och påtryckningar.

– Vi bad de dra åt skogen, säger en pizzabagare till Karlskoga-kuriren.

Vem eller vilka som ligger bakom det här vill ingen berätta för aftonbladet.se. Men enligt Karlskoga-kuriren har en pizzaägare berättat för en enskild polisman vilka som är skyldiga.

Men polisen i Karlskoga har inte fått in någon anmälan. De kan varken bekräfta eller dementera att pizzakriget är verklighet.

– Vi vet inte så mycket själva om det. Det är klart att vi funderar kring det här men så länge ingen hör av sig till oss är det svårt att gå vidare, säger Thomas Nilsson, närpolis Karlskoga.

Största kriget inne i stan

På Pizzeria Fiko går man mot strömmen och tar 39 kronor styck för de vanligaste pizzorna. Det är inte för lågt tycker de, utan ett normalpris.

– Nästan alla pizzor har samma typ av ost och skinka så det är orimligt att det ska kosta så mycket som 60 kronor, säger Jenny Törnblom.

Själva har de inte blivit trakasserade, men det tror Jenny Törnblom kan ha att göra med läget.

– Vi är inget hot för de andra för vi ligger utanför centrum. Det största kriget är nog inne i stan, säger hon.

Frida Sjödin, Maria Soläng

ARTIKELN HANDLAR OM