Sjölejon ska stoppa terrorister

Foto: AP
Sjölejonet Zak är ett av djuren som har tränats för att möta terroristhot.
NYHETER

Den amerikanska marinen vill höja säkerheten vid en flottbas utanför Seattle – med antiterrordelfiner och sjölejon.

De specialtränade djuren ska jaga terroristdykare och fientliga simmare som försöker ta sig in på basens område.

Foto: AP
Också delfiner har tränats för att patrullera efter misstänkta dykare och andra hot.

Igår tillkännagav den amerikanska marinen de nya säkerhetsplanerna som ska skydda flottbasen i Kitsap-Bangor utanför Seattle i nordvästra USA mot terrorister, skriver AP.

Basens ubåtar och fartyg ska skyddas mot terrordykare som försöker ta sin in på området och göra attacker. Den amerikanska marinens favoritalternativ för att hantera uppgiften: specialtränade antiterrordelfiner och sjölejon.

– De här djuren har de egenskaper som krävs för att klara av den här uppgiften, säger Tom LaPuzza, ansvarig för den amerikanska marinens däggdjursprogram till AP.

Sjölejon med fotbojor

Delfinernas utmärkta sonar gör att de kan patrullera efter simmare och dykare, enligt Tom LaPuzza. När en av marinens delfiner upptäcker en person i vattnet släpper djuret en radiosändare som gör att den misstänkta simmaren kan hittas av ett utryckningsteam. Delfinerna tränas också till att upptäcka minor.

Sjölejonen kan oskadliggöra terrodykare genom att hålla speciella fotbojor i munnen som sedan sätts fast på misstänkta dykares ben. Sen är det bara att hala in den misstänkte till förhör.

Om marinen får som den vill kommer upp till 30 kaliforniska sjölejon och delfiner börja patrullera området på jakt efter terrorister, uppger AP.

Har använts tidigare

Djuren specialtränas i den amerikanska flottans "Program för marina däggdjur" i San Diego, som varit aktivt sen 1960-talet, och delfiner har redan använts i skarpt läge i den irakiska hamnen Umm Qasr 2003, där de sökte efter undervattensminor.

Den amerikanska marinen ville använda havsdjur i nordvästra USA redan 1989, men då satte en domare stopp för planerna med hänvisning till att vattnet var för kallt för djuren.

Stephanie Boyles, marinbiolog och djurrättsaktivist, protesterar mot den amerikanska marinens planer:

– Vi tycker att de amerikanska medborgarna förtjänar det bästa tänkbara försvaret. Men det här är helt enkelt inte det bästa försvaret, säger hon till AP.

David Nannini Nilsson

ARTIKELN HANDLAR OM