Knarkligor visar mord på videosajt

Avrättningar av rivaler läggs ut på nätet

NYHETER

Mexikanska knarkligor har hittat en ny arena för sitt krig – videosajten YouTube.

Där lägger de ut videofilmer som visar när de avrättar rivaler – och utlyser belöningar för mord.

En av filmerna som gängen lagt ut visar en man som avrättas genom ett skott i huvudet. Mordet har visats mer än 280 000 gånger. Ett annat inlägg är en serie foton som visar en död man som blivit så illa misshandlad att hans ansikte inte går att urskilja, skriver Cnet News.

Gängen som slåss på YouTube är rivaliserande knark-ligor. Kriget mellan ligorna skördade fler än 2 000 offer förra året, både bland ligamedlemmarna och inte minst bland de polis- och militärstyrkor som slåss mot knarkhandeln.

En film visar en ligamedlem som tagits fast och misshandlats av polisen.

Skryter om sin makt

I inläggen till videofilmerna skryter YouTube-användare från de olika gängen om de egna ligorna och deras ledares makt.

I en film utlovas också 4 500 dollar, drygt 32 000 kronor, till den som dödat en medlem av knarkligan Zetas och kan bevisa detta genom ”foton, video eller visa upp kroppen”.

Nu har polisen i Mexico fått upp ögonen på gängens aktiviteter på nätet.

– Vi kan absolut inte utesluta – men vi kan heller inte vara helt säkra – på att det här används som ett sätt för den organiserade brottligheten att kommunicera, säger polisen Jose Luis Manjarrez till Cnet News.

Enligt en talesman för Google-ägda YouTube är filmer med ”farliga eller olagliga” handlingar förbjudna. Däremot finns det ingen förhandsgranskning av materialet, men om användare av den populära videosajten anmäler ett inlägg kontrolleras det och tas i vissa fall bort av YouTube.

Karin Thurfjell