Länsstyrelsen i Örebro kritiserar proffsgala

Galan i Göteborg levde inte upp till alla krav

NYHETER

Länsstyrelsen i Örebro, som har tillsynsansvar i kampsportsfrågor, riktar kritik mot arrangörerna av den historiska proffsboxningsgalan i Göteborg i januari.

Kritiken gäller avvikelser av kampsportsdelegationens villkor.

Dels gäller det att en av de anmälda boxarna, som dock inte kom till start i galan, var 19 år och inte över 20 som villkoren kräver. Dels pekar kritiken på att ett system med så kallad startbok för alla deltagare saknades – med information om tidigare matcher, skador och avstängningar.

Hotar inte galor i framtiden

Anmärkningarna är sannolikt inte så stora att arrangören, New Sweden boxing promotion AB, av den anledningen inte tillåts arrangera liknande galor i framtiden. Bolaget har redan lämnat in en ansökan om en gala i Göteborg den 31 mars.

En sak som däremot kan tas i beaktande är att Wally Munteanu, manager i New Sweden Boxing, i söndags häktades av Göteborgs tingsrätt, misstänkt för försök till grov utpressning och vapenbrott i Danmark i april 2004.

– Det får kampsportsdelegationen titta på. I lagen står att tillstånd får endast lämnas om kampsportens regelverk innebär en godtagbar säkerhet. Men självklart kan det finnas saker runt omkring som kampsportsdelegationen vill ta med i bedömningen, säger Helena Stigeborn, jurist på länsstyrelsen i Örebro, till TT.

TT