Korad: Supersemlan

Svenska Semleakademin utsåg årets bakverk

Foto: Lennart Månsson/Bildbyrån
Poängskylten ska visas exakt när ordföranden Marianne Clarin slår semleklubban i bordet. Punkt Se:s reporter fick den stora äran att vara "jästtyckare" när vinnarsemlan utsågs.
NYHETER

Jag går under många artistnamn och marknadsförs av Bert Karlsson.

Kännetecken: Min hatt den har tre, fyra, fem kanter. Eller ingen alls. Och så har jag lite mjäll.

Semla, fastlagsbulle, fettisdagsbulle … Kär bulle har många namn. Uppfattningarna om hur en semla ska se ut och när och hur den ska ätas är ännu fler.

Akademin firar 15 år

På Svenska Semleakademin, som i år firar 15-årsjubileum, tar man den lille fettbomben på största allvar och ställer höga krav på både hantverk och råvaror.

– Vi bedömer semlorna utifrån åtta kriterier, säger Björn Clarin som är ständig sekreterare.

I går samlades akademin i Göteborg för det sista testet inför utmärkelsen Årets semla. Naturligtvis fanns varken lakrits-, vanilj- eller pistagesemlor på plats. Liknande avarter är bannlysta.

– Det finns många som tror att de ska frälsa världen genom att göra om ett redan perfekt bakverk, säger Björn.

Vad säger du om Bert Karlssons hårdlanserade bantarsemlor?

– Någon gång ska vi kanske våga låta någon av våra ledamöter prova och se om de överlever?…

Spontan vinnarapplåd

Var vinnarsemlan finns att köpa avslöjas först på tisdag, men det blev den sist testade av ett femtontal i år.

Härligheten förärades i alla fall en spontan applåd och beskrevs med ord som ”prisvärd, fantastisk mandelmassa, fluffig deg och makalöst vacker”.

Semleakademins bedömningskriterier

”Perfekt bakverk”

Hur ska en god semla vara?

Johanna Hillgren (.se)