Var fjärde förälder lät barn smaka vin

Ny studie från Helsingborgs stad

Foto: JOEL PAGE/AP
Var femte förälder i Helsingborg tycker att det är okej att deras barn dricker alkohol i eget glas. Det visar en ny undersökning. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
NYHETER

Föräldrar i Helsingborg har en liberal inställning till att låta sina barn dricka alkohol.

27 procent har låtit sina tonåringar smaka vin och 34 procent har bjudit på starkcider.

Helsingborgs stad har låtit genomföra en undersökning där 1 000 föräldrar till barn i åldrarna 10–17 fått svara på frågor om alkohol.

Det visar sig att var femte Helsingborgsförälder tycker att barnen kan få dricka alkoholhaltig dryck i eget glas, men då är även lättcider och lättöl inräknat.

Skåne sticker ut

Gunilla Olsson, som arbetar med alkohol- och drogfrågor inom Helsingborgs socialförvaltning, tycker att Temo-undersökningen bekräftar att Skåne sticker ut negativt.

Föräldrarna här är mer benägna att låta barnen dricka alkohol än vad riksgenomsnittet är.

– Många tror att man kan lära unga att handskas med alkohol genom att tillåta dem att dricka. I själva verket är det tvärtom, säger hon i ett pressmeddelande.

”Inte så märkvärdigt”

Men Maria Jensen, 46, från Helsingborg är av motsatt åsikt. I år fyller hennes barn 21 respektive 18 år och de har båda fått smaka på alkohol sedan 16-årsåldern.

– Jag och min man har försökt att inte göra det så märkvärdigt för då blir det mer intressant att utforska. Jag tycker det är bättre att de får lära sig vad alkohol är i?stället för att de går på fest och får i sig sånt som de inte ska, säger hon.

Överför sin värderingar

Men det är stor skillnad på att smaka och dricka, menar Maria Jensen. Hon skulle exempelvis aldrig tillåta att hennes barn satt hemma och förfestade med kompisar och tror inte att de varit fulla utan hennes vetskap.

– Vi har en öppen relation till våra barn och har aldrig behövt vara oroliga. Men det beror ju också på hur man beter sig som förälder, eftersom man överför sina värderingar till barnen, säger hon.

FAKTA/Metod som förebygger drickande

Nadia Bhere (.se)

ARTIKELN HANDLAR OM