Köpt utsläppsrätt?

Känn dig lurad – företagen kan fortsätta att släppa ut koldioxid

Rättigheter utan värde Lennart Ramberg köpte en ny Audi Quattro för två år sedan och ville kompensera för all koldioxid bilen släpper ut. Han köpte tusen utsläppsrätter för nära 100 000 kronor. ”Jag tog för givet att det inte fanns någon risk. Men en generös koldioxidtilldelning från myndigheterna har gjort att de blivit värdelösa” säger han.
NYHETER

Har du köpt utsläppsrätter?

Risken är stor att du blivit lurad.

Tusentals svenskar som betalat för att hejda klimatförändringen har inte fått något för pengarna.

Lennart Ramberg köpte en ny Audi Quattro för två år sedan och ville kompensera för all koldioxid bilen släpper ut. Han köpte tusen utsläppsrätter för nära 100 000 kronor. ”Jag tog för givet att det inte fanns någon risk. Men en generös koldioxidtilldelning från myndigheterna har gjort att de blivit värdelösa”, säger han.

Utsläppsrätten ska beröva ett svenskt företag möjligheten att släppa ut ett ton koldioxid.

De flesta svenskar som köpt utsläppsrätter har gjort det via Svenska Naturskyddsföreningen, SNF. Där kostar de 350 kronor, varav 100 kronor går till SNF:s kassa. Hittills har 8 000 utsläppsrätter sålts. Det har gett föreningen en inkomst på över 800?000 kronor.

Ingen effekt alls

Det borde ha gett 8?000 ton lägre utsläpp. Men eftersom företagen fått för många utsläppsrätter för åren 2005 till 2007 så blir det ingen effekt alls.

Lågt pris

Under 2005 fick de svenska företagen rätt att släppa ut ungefär två miljoner ton mer koldioxid än de verkligen släppte ut.

Ett tecken på att marknaden bedömer att företagen fått för stora tilldelningar 2007 är priset, just nu knappt 15 kronor för en utsläppsrätt. Priset på utsläppsrätterna för 2008 är tio gånger högre just nu.

SNF:s generalsekreterare Svante Axelsson håller inte med om att föreningen lurat någon. Han menar att det fortfarande är oklart om det blir ett överskott på utsläppsrätter för perioden fram till 2007.

– Vi agerar så klokt vi kan. Det är viktigt att inte börja hugga på goda initiativ och bra idéer, säger han.

Utsläppen gratis för företagen

Så fungerar EU:s utsläppshandel

Fler misstag i klimatkampen

Joachim Kerpner