Misstänkt bilbomb oskadliggjord

Stockholmsförort avspärrades efter bomblarm – lägenheter utrymdes

NYHETER

Polisens tekniker kunde på fredagskvällen oskadliggöra den misstänkta bilbomben i Stockholmsförorten Hagsätra.

Stora delar av Hagsätra spärrades under dagen av och människor evakuerades.

I baksätet på bilen, en svart Audi A6, fanns en flaska som var fylld med någon substans och till flaskan var ett tidur kopplat.

- Vi utrymde radhus i området som kunde vara i farozonen, säger Eva Nilsson vakthavande befäl på länskommunikationscentralen till aftonbladet.se.

Samtidigt ordnade polisen en uppsamlingsplats, vid en bensinmack i närheten, där de som hade blivit evakuerade kunde värma sig.

Rånarbil

Polisen utgår ifrån att Audin körts av de två män, som vid halv tiotiden på förmiddagen rånade Svensk Kassaservices kontor i närliggande Högdalens centrum och bakband personalen.

De två männen, som var maskerade, hade uppenbarligen tagit sig in i kontorslokalen tidigt på fredagsmorgonen, och gav sig först till känna när all personal anlänt - fyra av Kassaservices egna anställda och en städare.

Männen var beväpnade med pistol och kofot som de hotade personalen med så att en av dem tvingades öppna kassalådorna. Ingen av de fem skadades dock fysiskt, men rånarna kunde försvinna med ett byte på cirka 100 000 kronor.

Strax efter det att rånarna lämnat Svensk Kassaservice lyckades en av de anställda krångla sig lös från repen, larma polisen och även befria de övriga fyra.

Tekniker undersökte

Strax efter klockan tolv återfanns den svarta Audin, som polisen anser kan ha använts av rånarna.

Vid tretiden fanns polisens tekniker och räddningstjänst på plats. En timme senare beslutade de sig för att ta sig an den misstänkta bomben.

- De gjorde troligen bedömningen att de kunde närma sig föremålet utan att riskera sina liv, säger Lennart Sjöstrand, vakthavande befäl vid länskommunikationscentralen.

Vid femtiden sköt teknikerna på föremålet utan att det exploderade.

- Föremålet är oskadliggjort. Vi häver avspärrningarna så att boende kan återvända till sina hem. Vi kommer också att släppa fram bilar så småningom, säger Lennart Sjöstrand.

Johan Kristensen, TT

ARTIKELN HANDLAR OM