Hela livet kretsade kring tandvärken

NYHETER

Ann-Kristin Lindström äter aldrig lunch med andra, det ser så konstigt ut när hon tuggar.

Hela hennes liv kretsar kring tandvärken - tills Återbäringen kommer:

- Åh Gud vilken lycka! Det är så tandvärken släppte...

Foto: KARIN BLOMQVIST
Tandläkare Roland Glittne visar Ann-Kristin Lindström vad som behöver göras i hennes mun. Ann-Kristin har lidit svårt av sin tandvärk de senaste åren.

Ann-Kristin Lindström, 45, bor i gotländska Burgsvik och håller på att tappa sex tänder i överkäken. I somras fick hon beskedet: minst 13 000 kronor skulle det kosta att åtgärda tandlossningen.

Äter värktabletter

En omöjlig summa när man som Ann-Kristin läser på komvux och måste klara sig på 5 500 kronor i månaden.

- Det är en mardröm. Jag har nästan ständig tandvärk. Jag äter värktabletter och ligger ofta vaken på nätterna, funderar på vad sjutton man ska göra, berättar hon.

Efter att ha blivit arbetslös på grund av ett utslitet knä satsar hon nu på utbildning och ett nytt liv - som verkar ligga långt borta, bland annat på grund av tänderna.

Kan man söka jobb?

- I skolmatsalen sitter jag aldrig bland andra och äter. Det ser så dumt ut, när man måste tugga på än den ena, än den andra sidan.

- Och vad händer sedan, kan man söka jobb utan tänder? Det är en ständig oro man har i sig, säger Ann-Kristin.

Hon vill fokusera på studierna, men oron kring tandlossningen ligger och mal i bakhuvudet hela tiden. Hon kan inte ens låna till tänderna, eftersom inkomsten är för låg:

- Det enda är att plugga klart och försöka få ett jobb så jag får råd att laga tänderna...

En glädjechock

När Återbäringen ringer har hon stoppat i sig ännu en av alla värktabletter och är hemma från skolan på grund av tandvärken. Hon får rena glädjechocken av beskedet om betald tandvård.

Själv tänkte hon att det inte var någon idé att skriva en ansökan. Men en klasskompis pushade på. Okay, sa Ann-Kristin och skickade in den. Och för en gångs skull var turen med henne:

- Är det sant!? Jag är världens lyckligaste människa just nu, säger Ann-Kristin.

Joachim Kerpner