SL:s förre chef misstänks för bedrägeri

Resor och krogbesök betalades med skattemedel

NYHETER

STOCKHOLM

SL:s förre vd Gunnar Schön har delgetts misstanke om grovt bedrägeri och osant intygande i samband med de omskrivna tjänsteresorna och krognotorna.

Polisens utredning om Gunnar Schöns omdiskuterade rese- och representationsvanor är nu klar. I förra veckan delgavs han misstankar om brott.

Chefsåklagare Ewa Nyhult bekräftar att hon delgett Schön misstankar om bedrägerier men vill inte säga om brotten bedöms som grova. Hon vill inte heller nämna några detaljer om brotten och vilka händelser misstankarna avser.

- I slutet av december beslutar jag om jag ska väcka åtal, säger Ewa Nyhult till TT.

Bedrägeri

Enligt vad TT erfar gäller misstankarna grovt bedrägeri och osant intygande. Gunnar Schön har i förhören nekat till anklagelserna.

Misstankarna om grovt bedrägeri avser flera dyrbara utlandsresor som SL-chefen gjort och som betalats med skattemedel. En av de mer uppmärksammade var en resa till Island som Gunnar Schön gjorde tillsammans med sin hustru.

Med på resan var också en medarbetare till Schön och dennes make. Gunnar Schön lät SL betala resorna, även hustruns biljett.

Brottet osant intygande avser direkta fel i redovisningen av resorna. När det gäller Islandsresan syntes inte hustruns namn i underlaget utan biljetterna doldes under rubriken "researrangemang". Reseräkningarna attesterades av Gunnar Schön själv.

Polisanmälan

Det var i våras som det avslöjades att landstingsägda SL:s förre vd, Gunnar Schön, och andra tunga namn i företaget representerat och rest på dyra utlandsresor.

En enig SL-styrelse beslutade den 23 maj att polisanmäla Gunnar Schön för bedrägeri alternativt trolöshet mot huvudman.

Gunnar Schön avgick i våras och fick nyligen ett nytt toppjobb som projektledare hos SL:s samarbetspartner Connex. Han arbetar där med att utveckla kollektivtrafikmarknaden i de elva europeiska länder bolaget verkar i.

Kjell Rynhag/TT