Glädje bland kurder i Sverige

”En dag vi alla har väntat på”

Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX
Jublande kurder firade på söndagskvällen på Möllevångstorget i Malmö efter beskedet om att Iraks diktator Saddam Hussein gripits.
NYHETER

Beskedet om att Saddam Hussein gripits möttes med glädje av många kurder i Sverige.

Foto: Dan Hansson / SvD / SCANPIX
Även vid Sergels torg i Stockholm syntes glädjeyttringar.

Sedik Imam, ordförande i Kurdiska riksförbundets samordningskommitté och bördig från Dohuk i norra Irak, säger att det är en stor dag:

- En stor glädje, en dag vi alla har väntat på. Det har mycket stor betydelse. För det första psykiskt för nu kan folk bli lugnare. Den diktator som styrde i 35 år är gripen och borta från scenen. Återuppbyggandet och stabiliteten skulle ha kommit i våras men så blev det inte. Den så kallade motståndsrörelsen dödar amerikaner och irakier som deltar i återbyggnaden. De får nu sämre moral när deras ledare är borta. Och islamiska grupper som kommer utifrån kommer också att få svårare eftersom Saddam stödde dem med vapen och pengar, säger Sedik Imam.

Keya Izol, ordförande i Kurdiska riksförbundet, själv från Turkiet:

- Detta betyder slutet på en fruktansvärd epok. En tyrann mot det kurdiska folket särskilt på grund av Halabja. En epok av 30 års tyranni går i graven. Det bör leda till en internationell rättegång för folkmord och andra brottsliga handlingar. Det leder säkert också till att det blir lättare att bygga upp ett demokratiskt, federalt Irak.

”Alla har firat”

- Alla har firat och varit glada i dag, men vi har inte hunnit med något organiserat firande, sade Uda Isam, ordförande i den irakiska kulturföreningen i Malmö till TT på söndagskvällen.

Han berättade att han själv blev uppringd vid tiotiden på förmiddagen och informerad om de envisa ryktena om att Saddam Hussein skulle ha gripits. Sedan dess har han och hans kamrater spänt följt nyhetsrapporteringen i både svenska och internationella medier.

När gripandet var bekräftat åkte många irakier i sina bilar till Möllevångstorget, där de under eftermiddagen körde runt och viftade med flaggor, stannade och kramade om varandra och sedan körde en ny runda.

Enligt polisen samlades också många människor utanför moskén i Malmö under eftermiddagen.

Dans på Sergels torg

Över Sergels torg mitt i Stockholm ekade trumslagen, flöjten och jublet. Dansande kurder firade till sin folkmusik det definitiva slutet på epoken Saddam Hussein.

Massor av kurdiska flaggor, ett par stora amerikanska och någon mindre irakisk. Plakat med de efterlängtade orden ''Bye bye Saddam'' (Ajöss Saddam). På gatorna runt torget tutande bilar med unga män hängande ut genom fönsterna.

Ett par hundra människor deltog i söndagskvällens glädjeyttring. En av dem var Shivan Barwari, kulturansvarig i Kurdiska ungdomsförbundet:

- Vi känner oss fria nu och hoppas på fred för kurderna med den nya irakiska regeringen.

- Det här en dröm som blir verklighet, sade han och hoppas att Saddam får ''minst livstid''.

Så tystnade musiken och dansen för en stund. En man tog till orda:

- Innan vi fortsätter firandet vill jag att vi håller en tyst minut för alla Kurdistans martyrer som aldrig fick uppleva Saddams störtande!

Efteråt drog Seval Mert och hennes kamrater i gång dansen igen. Så här svarade hon på frågan om den starkaste känslan är glädje, hämnd eller något annat:

- Det är glädjen över att han är gripen. Hoppas att all smuts som han orsakat kommer fram i en rättegång, och vilka makter som har stött honom.

- Men oavsett vad han har gjort mot många människor, kurderna och sitt eget folk, tycker jag att han ska få en rättvis rättegång, sade Seval Mert.

Läs också:

TT