Räd mot Saddam döpt efter ultrapatriotisk film

NYHETER

Operationen som ledde till Saddam Hussein kallades Röd gryning, stilenligt döpt efter en ultrapatriotisk krigsfilm med Patrick Swayze och Charlie Sheen som blivit kult bland högerextremister i USA.

Det avgörande tipset ska ha kommit vid 11-tiden i lördags. Vid söndagens triumfatoriska presskonferens i Bagdad avslöjade general Ricardo Sanchez inte vem som kommit med tipset, men en anonym amerikansk källa sade till nyhetsbyrån Reuters att det handlar om en nyligen tillfångatagen, icke namngiven irakier.

Tipset angav två platser där Saddam Hussein skulle kunna finnas i Tikrit-trakten, inför operationen döpta till Järven1 och Järven2. I filmen Red dawn (Röd gryning) från 1984 kallar sig ett gäng tonåringar för The Wolverines (Järvarna) när de för gerillakrig mot en kommunistisk USA-invasion.

Aktionen inleddes vid 18-tiden i lördags kväll, berättade general Ricardo Sanchez på söndagens presskonferens i Bagdad.

-Styrkorna innehöll cirka 600 soldater, sade Sanchez, utan att bekräfta tidigare uttalanden från kurdiska PUK om att kurdiska specialsoldater också deltagit.

Soldaterna intog Järven1 och 2, men hittade först ingenting. Områdena spärrades av, och efter en stund fattade soldaterna misstankar mot en muromgärdad plats nordväst om Järven2. En lerbyggnad med tillhörande metallskjul genomsöktes, och under tegelstenar och jord hittades en smal underjordisk gång - ett ''spider hole'', som Sanchez uttryckte det. Spider hole är en militär term för trånga gångar under marken, använda med bravur av USA:s motståndare under Vietnamkriget, men den används också om de lönnhål där kulan kan trilla ned i flipperspel.

Två till tre meter ner i marken hittades Saddam Hussein i ett platt utrymme, med nätt och jämt plats för en vuxen man att ligga ned.

-Klockan ungefär 21.15 i går (lördag) kväll flyttades Saddam Hussein till en säker plats, sade Sanchez.

Filmen Red dawn regisserades av John Milius, en känd förespråkare för amerikanernas rätt att bära skjutvapen, som också skrev krigsklassikern Apocalypse Now och regisserade flera bloddrypande filmer med den nuvarande Kalifornien-guvernören Arnold Schwarzenegger. Han har under senare år varit högt uppsatt i vapenlobbyorganisationen NRA (National Rifle Association).

''I högsta grad en produkt av sin (paranoida?) tid'', recenserar 80-talsfilmportalen Fast-rewind på internet. ''Filmens energiska patriotism och propaganda a la NRA blandas med en slags tonårig Rambodröm, där ungdomar ger sig själva makten att rädda sitt land''.

Milius ska ha kommenterat filmens rekordartade våldsamhet med att något liknande ''pågår i Afghanistan varje dag'' - ett uttalande som är lika giltigt 20 år senare, i både Afghanistan och Irak.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM