Blandade raktioner i Iraks grannländer

Lärare i Jemen: Saddam är en fegis som lät sig tas levande

NYHETER

Få arabländer har ännu kommenterat gripandet av Saddam Hussein.

De officiella kommentarerna är få och återhållsamma.

– Folk är glada att Saddam är borta. Men jag tror inte att det är till gagn för USA, säger islamologen Jan Hjärpe.

Jordanien var en av de första nationerna i arabvärlden som kommenterade det senaste dygnets händelser i Irak.

Gripandet av Saddam kan förhoppningsvis vara gryningen till en ny era, lät den jordanska regeringen hälsa i ett meddelande.

Däremot kom inga gratulationer från de styrande i Jordanien – ett land där många tidigare höll den irakiske presidenten för en hjälte.

– Vad den jordanska regeringen främst bryr sig om är det irakiska folkets säkerhet och välbefinnande och återuppbyggnaden av politisk stabilitet landet, säger den jordanske inrikesministern Asma Khader till nyhetsbyrån AP.

"Bara en tidsfråga"

Arabförbundets ordförande Amr Moussa beskriver gripandet som en stor händelse, men tillägger samtidigt att det bara varit en tidsfråga innan Saddam skulle komma att gripas sedan väl hans regim fallit.

Överhuvudtaget är de fåtaliga officiella reaktionerna från arabvärlden försiktigt positiva men avvaktande. Så har exempelvis den palestinska myndigheten avböjt att kommentera nyheten.

- Jag skulle gissa att regeringarna i arabvärlden kommer att ställa sig positiva nu. Men de sitter ju inte med folkligt mandat så det säger inget om vad folket tycker, säger Jan Hjärpe, professor vid Lunds universitet.

- Majoriteten av folk vill naturligtvis ha lugn och ro och bättre liv. Om folk kan få den förhoppningen att det här kan fungera: att det kommer att leda till fred, stabilitet, bättre ekonomi, trygg tillvaro och utbildning – då kan det överväga. Men just nu är misstron väldigt stor mot USA:s intentioner.

"Han är en fegis"

Nyhetsbyrån AP har pratat med folk på gatorna i arabvärlden för att få deras reaktioner. Och även om många gläds åt att den irakiske exdiktatorn gripits har andra reagerat negativt på att Saddam låtit sig fångas levande – och visats upp i tv när han kroppsvisiterats av amerikansk militär.

– Det är ett stort nederlag för alla muslimer och araber, säger Raji Hassan, 29, som följde på ett café i Gaza tv:s rapportering från Irak.

I Jemen sa läraren läraren Mohammed Abdel Qader Mohammadi, 50, att han trodde att Saddam Hussein skulle vägra låta sig tas levande.

– Han gjorde en hel del av oss besvikna, han är en fegis, säger han till AP.

Läs också:

Fredrik Rundkvist