”USA blir kvar i landet flera år”

Så säger säkerhets- experter om läget i Irak efter gripandet

NYHETER

Redan nästa år kan de amerikanska styrkorna komma att inleda ett symboliskt tillbakadragande från Irak.

Men det kan dröja flera år innan USA på allvar lämnar landet.

Det säger militära bedömare till aftonbladet.se.

Gripandet av exdiktatorn Saddam Hussein innebär att trycket på USA att påbörja tillbakadragandet av styrkorna nu kommer att öka.

– Jag tror att det kommer att ske ett symboliskt tillbakadragande redan 2004, i god tid före det amerikanska valet. Men sen tror jag det dröjer innan de amerikanska styrkorna helt lämnat landet, säger Hans Zettermark, säkerhetspolitisk analytiker på Försvarshögskolan i Stockholm.

Gripandet av Saddam Hussein kommer att ha en rejält moralhöjande effekt på de amerikanska styrkorna, som efter flera månaders ständiga motgångar och ständiga angrepp från irakiska motståndsmän.

"Svårt nå stabilitet"

Dessutom kommer de resurser som tidigare satsats på jakten av Saddam Hussein nu att frigöras till annat.

– Jag tror att USA inte lämnar Irak förrän läget i landet är stabilt och Saddam är åtalad, processad och dömd. Och stabilitetsmålet lär bli ganska svårt att nå.

Men gripandet av Iraks störtade president ökar inte bara trycket på USA att dra sig ur landet. Det innebär även ett ökat tryck på de irakiska politiska grupperna att nå en politisk lösning, anser Bo Huldt, professor vid den strategiska institutionen på Försvarshögskolan i Stockholm.

"Redan nästa år"

Och det skulle kunna bidra till att snabba upp förloppet som leder till en stabilitet i landet.

– Låt oss hoppas att man under 2004 får en övergångsperiod då man successivt får till stånd en politisk kompromiss och lyckas hålla ett val, och att amerikanarna tillsammans med irakierna förbereder de här avvecklingarna så är det möjligt att detta skulle kunna komma att ske under det kommande året, säger han.

– Det grundläggande med det här är att skräcken för att Saddam kommer tillbaka nu försvinner. Och det måste vara ett stort steg för irakierna.

Läs också:

Fredrik Rundkvist