"Saddam kommer inte tillbaka"

Tony Blair hyllade modiga irakier

NYHETER

Storbritanniens premiärminister Tony Blair betonade att det nu är dags för förening och fred i Irak. Han tackade de modiga irakier som hjälpte koalitionen att fånga den forne diktatorn.

– Det är dags att lägga det förflutna bakom oss, sade han vid en presskonferens. Saddam Hussein har försvunnit från makten, och kommer inte tillbaka.

Blair betonade att det ska göras ett tidschema för att lämna över styret av Irak till det irakiska folket, ett land baserat på rättvisa och demokrati

USA:s president George W Bush kommer senare att hålla en presskonferens, men Vita Huset har redan släppt ett uttalande som säger att det irakiska folket nu kan räkna med att Saddam Hussein inte kommer tillbaka.

Schröder gratulerar Bush

Tyskland förbundskansler Gerhard Schröder gratulerade USA:s president George W Bush i ett brev för gripandet av Saddam Hussein. I brevet, som släpptes av den tyska regeringen på söndagseftermiddagen, uttryckte han hopp om att gripandet leder till ökad stabilitet i Irak.

Schröder var en av de mest röststarka motståndarna mot den USA-ledda invasionen av Irak, men har under den senaste tiden försökt förbättra relationen till USA, och har betonat Tysklands vilja att hjälpa till med återuppbyggnaden.

”Saddam Hussein förorsakade sitt folk och hela regionen obeskrivlig sorg”, skriver Schröder i brevet.

Chirac: "Stor händelse"

Frankrikes president Jacques Chirac tror att gripandet kommer att hjälpa till att få en mer stabil situation i Irak, och så småningom leda till att landet får sin suveränitet.

– Det är en stor händelse som starkt bidrar till demokrati och stabilitet, och gör det möjligt för folket att styra över sitt eget öde i ett fritt Irak, sade Chirac, enligt hans taleskvinna Catherine Colonna.

Aznar glad

– Väldigt bra nyheter!

Det sade Spaniens premiärminister Jose Maria Aznar vid en presskonferens.

– Tyrannen som trotsade FN har fallit, sade Aznar, och kunde inte hålla tillbaka ett leende.

– Saddam är direkt ansvarig för miljoner dödsoffer under de senaste 30 åren. Han var ett hot mot sitt folk och mot hela världen.

-Saddams infångande lyfter en jättelik börda och tar bort en stor rädsla från Iraks folk, sade en talesman för Australiens premiärminister John Howard, ett av de första länderna som lovade soldater till USA:s Irakkrig.

Palestinierna ville inte kommentera

Det palestinska styret var mindre positivt. President Yasser Arafat stödde Saddam under det första kriget vid Persiska viken i början av 90-talet, och irakiskt stöd till palestinska självmordsbombares anhöriga har gjort Saddam till en hjälte bland palestinierna.

-Vi vill inte ge någon reaktion, sade en av Arafats ministrar till nyhetsbyrån AFP, och tillade på frågan om det skulle komma något pressmeddelande:

-Aldrig i livet.

Israelerna var gladare.

-Det är väldigt bra nyheter för Israel, och bevis för att det internationella samfundet inte tolererar en totalitär stat som stödjer internationell terrorism, sade president Moshe Katzav, på resa i Kina, till israelisk radio.

Också Saddams gamla ärkefiende Iran, som efter Saddams anfall 1980 utkämpade ett blodigt krig mot grannlandet i åtta år, tvingades svälja stoltheten och berömma USA:s framgång.

-Jag är glad att de har gripit en brottsling, oavsett vem det är, och jag är ännu gladare eftersom det är en brottsling som begick så många brott mot iranier, sade vicepresident Muhammad Ali Abati till AFP.

Läs också:

aftonbladet.se, TT , Reuters