Det blir inte fred – men det hjälper Bush

Aftonbladets Wolfgang Hansson om läget i Irak - efter Saddam

NYHETER

Att Saddam Hussein gripits kommer inte att leda till fred i Irak.

Men för USA:s president George Bush kan gripandet bli avgörande i hans kommande omvalskampanj.

Det säger Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson om vad gripandet kommer att få för följder.

För läget i Irak: Det är ganska troligt att det blir en kort period av ökat våld i Irak när Saddamanhängarna hämnas gripandet. Men sen är det troligt att de slutar slåss, eftersom de inte längre har nåt att slåss för. Vitsen med deras kamp har varit att få tillbaka Saddam som ledare för Irak. Och när Saddam är borta finns ingen annan att samlas runt som kan ta över.

För koalitionen: Det här är naturligtvis en stor seger för George Bush och den brittiske premiärministern Tony Blair. Det har enbart kommit dåliga nyheter från Irak de senaste månaderna; det här är en sån framgång som de verkligen behöver. Och för Bush kan det här till och med innebära skillnaden mellan att bli återvald och att inte bli återvald i det kommande presidentvalet.

För freden i Irak: Det här kommer inte att leda till fred i Irak. Mycket av våldet kommer från irakiska islamister som kämpar mot USA – inte för att få tillbaka Saddam utan för att driva bort USA som invaderat helig muslimsk mark. Till det kommer de rena terrorgrupperna med utländska al-Qaidakrigarna, och de kommer säkert att fortsätta slåss och genomföra ett och annat terrordåd. Så även om nivån på våldet kommer att minska rätt rejält så kan man nog inte säga att det kommer att bli fred i landet.

För Saddam: Saddam Husseins mål är att i första hand att överleva. Därför kommer han förmodligen att försöka få till stånd en uppgörelse där han berättar om massförstörelsevapen och annat – i utbyte mot att han slipper dödsstraff. Och det är ju naturligtvis oerhört viktigt för både Bush och Blair att få reda på så mycket som möjligt om Iraks massförstörelsevapen - och därigenom kunna motivera kriget i efterhand. Därför kan en sån överenskommelse komma att träffas.

Läs också:

Wolfgang Hansson, Fredrik Rundkvist