De ger sitt stöd till en diktator

Demonstrationer i går för Saddam Hussein

NYHETER

BAGDAD/STOCKHOLM. Saddam Hussein är borta - men inte hans anhängare.

På flera ställen i Bagdad hölls demonstrationer till stöd för den gripne diktatorn.

Dessutom angrep Saddamtrogna två polisstationer.

Foto: PRESSENS BILD
Folket som älskar Saddam I går demonstrerade de norr om Bagdad för den gripne Saddam Hussein. På andra håll fortsatte självmordsattackerna mot USA och den nuvarande regimen i Irak.

Gårdagen blev ett tydligt bevis på att gerillakriget i Irak inte står och faller med Saddam Hussein.

Självmordsattacker

Först slog en självmordsbombare till mot en polisstation i Husayniyya, tre mil norr om Bagdad. En taxi gasade i hög fart rakt genom ett taggtrådsstängsel och när poliserna öppnade eld sprängdes bilen alldeles utanför stationen.

Förutom självmordsbombaren dog åtta poliser och minst 17 personer skadades.

En halvtimme senare exploderade en bil i centrala Bagdad, alldeles utanför polisens utredningsenhet. Attentatsmannen dog och åtta personer skadades.

Utöver självmordsattackerna hölls flera demonstrationer till stöd för Saddam. Hundratals anhängare gick till attack mot två polisstationer i stadsdelen Adamiyya, norr om Bagdad.

Varning för mer våld

De var beväpnade med automatvapen och handgranater, men det fanns i natt inga uppgifter om antalet skadade eller döda.

Samtidigt stormades ett myndighetskontor i Falluja, väster om Bagdad. Vakterna tvingades fly och demonstranterna satte upp Saddamporträtt innan de eldade upp alla möbler i ett stort bål på gatan.

Vissa bedömare tror att gripandet av Saddam Hussein kan trappa upp våldet - att gerillakriget nu förvandlas till en renodlad kamp mot USA när ingen längre behöver känna att motstånd är samma sak som att stå på Saddams sida.

I Saddam Husseins hemstad Tikrit var gårdagen en svart dag.

De flesta invånare sluter upp bakom den gripne diktatorn och fruktar för framtiden nu när han inte längre kan vara deras beskyddare.

En aktion till stöd för Saddam urartade - amerikanska militärer fick mota bort demonstranterna med batonger.

I Bagdad återvände vardagen.

Gjordes till åtlöje

Firandet var ersatt av de vanliga vedermödorna - fruktan för attentat och rövarband samt bristen på el, vatten och bensin.

De flesta Bagdadbor är mycket förvånade över Saddam Husseins sorti.

Diktatorn som uppmanade sin plågade befolkning att kämpa till sista blodsdroppen gav sig utan strid och gjordes till åtlöje inför hela världen.

- Saddam är en fegis. Det är skamligt att han skulle sluta i ett hål i marken, sa en man som Aftonbladet träffade på ett kafé i centrala Bagdad.

Läs också:

Urban Hamid, hans Österman