Risken ökar för terrordåd

Många grupper bekämpar ännu USA

NYHETER

Två nya attentat i går visar att terrorn i Irak kan öka under en tid. Tills de Saddamtrogna faller samman i bristen på en verklig ledare.

Övriga världen har varken blivit en fredligare eller farligare plats efter gripandet av Saddam.

Ex-diktatorn hade få eller inga kopplingar till terrorn utanför Irak.

Foto: GETTY IMAGES
nio döda Två polisstationer nära Bagdad attackerades i går av självmordsbombare. Vid attentatet mot en station i Husayniyya norr om Bagdad dödades, förutom självmordsbombaren, åtta polismän och 17 skadades. En stor krater på gården vittnar om att kriget i Irak inte står och faller med Saddam. Hans lojalister är bara en av flera grupper som bekämpar den amerikanska ockupationen.

Kommer attentaten i Irak att minska nu?

På kort sikt finns tvärtom risken att Saddamtrogna i ren frustration genomför ännu fler attentat. Bara för att hämnas och visa att de inte är knäckta. Men Saddams era är definitivt över. De Saddamtrognas motstånd ebbar så småningom ut.

Så då blir det fred?

Nej. Saddamlojalisterna är bara en av flera grupper som bekämpar den amerikanska ockupationen. Attentaten från irakier som vill kasta ut USA av religiösa skäl fortsätter liksom från den lilla grupp al-Qaidainspirerade element som smugit in från länder som Saudiarabien, Pakistan, Jemen och Syrien.

Tipsen ökar

Hur påverkas rebellernas stöd i Irak av Saddams gripande?

Med Saddam fången har irakiernas rädsla för att han en dag ska återvända brutits. Tipsen från allmänheten om var Saddamtrogna gömmer sig och var terrorcellerna finns har redan ökat. Rebellernas stöd minskar.

Hur påverkar gripandet av Saddam terrorn i världen?

Troligen inte alls. Saddams gömställe och hans kondition tyder på att han personligen inte stått i kontakt med vare sig motståndsrörelsen i Irak eller några terrorister utomlands. Saddam visades upp under förnedrande omständigheter. Det i kombination med hans skräckvälde gör honom inte till martyr i arabvärlden. Risken att extrema grupper ska inspireras av hans gripande är liten.

Vad finns det för kopplingar mellan Saddam och terrorismen i världen?

USA hävdar att Saddam samarbetade med al-Qaida men har inte presenterat några hållbara bevis. Kopplingen blev mest ännu en förevändning för att starta krig mot Irak. Tvärtom tyder det mesta på att den enda terror Saddam var inblandad i utanför Irak var förföljelsen av irakier som flytt till andra länder, däribland Sverige.

Liten risk

Törs man besöka resmål som Bali och Thailand?

Terrorattentat går sällan att förutsäga och aldrig att skydda sig emot. Samtidigt är risken att hamna mitt i ett attentat försvinnande liten. Betydligt mindre än att råka ut för en trafikolycka. Var och en måste göra en personlig bedömning av hur stort obehag man känner inför att resa till orter som drabbats av terrorn. Bali kan drabbas på nytt men inget säger att Stockholm är fredat.

London är farligast

Var i Europa är risken för ett terrordåd störst?

Den brittiska konsultfirman Control Risk Group pekar ut London som den mest troliga platsen för ett dåd av al-Qaida. Samtidigt är beredskapen förmodligen bättre där än någon annanstans i Europa. De senaste veckorna har den europeiska delen av Istanbul i Turkiet skakats av fyra terrordåd.

Läs också:

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM