Från lyxbunker till hål i jorden

Åtta månaders flykt slutade i ett hål i marken

NYHETER

Den åtta månader långa flykten började i underjordiska lyxbunkrar - och slutade i en jordhåla intill en sliten bondgård.

Med amerikanska specialstyrkor flämtandes i nacken flydde en allt mer desperat Saddam Hussein.

Aftonbladet har kartlagt exdiktatorns tid som jagad.

Foto: GETTY IMAGES
JORDHÅLAN I AL-DAWR I lördags kväll slog de amerikanska trupperna till mot två hus i jordbrukssamhället al-Dawr nära Saddams hemstad Tikrit. Under mattor och skräp hittades ingången till jordhålan där Saddam Hussein gömde sig.

Saddam Hussein omringas av jublande anhängare. De sträcker sina armar emot sin ledare som ler, nästan generat, och vinkar.

Han är klädd i uniform och på huvudet har han sin svarta basker. Vid hans sida finns sonen Qusay.

Massorna lyfter upp diktatorn på ett biltak, höjer sina vapen i skyn och hurrar.

I bakgrunden stiger röken från amerikanska bomber som faller över huvudstaden. Koalitionens trupper har börjat inta Bagdad.

Det är den 9 april 2003 och sista gången Iraks ledare Saddam Hussein visar sig offentligt i tv. Videobilderna kablas ut över hela världen.

Nästa gång världen får se honom är när han grävts fram ur en skitig jordhåla vid en bondgård i staden Tikrit. Trött, smutsig, ovårdad.

Åtta månader har gått. Åtta månaders katt- och råttalek med koalitionens specialstyrkor.

Ibland har de bara legat timmar efter Saddam Hussein. Hus och bondgårdar i hela landet har genomsökts. Städer och förorter till Bagdad har finkammats. Under loppet av ett dygn kunde uppemot 60 räder genomföras.

Men Saddam kom alltid undan.

CIA skyllde på att regeringstrogna skapat ett underjordiskt nätverk, men de knappade in på försprånget. Tills de slutligen hann i kapp.

Här är Saddam Husseins flykt, steg för steg. Flyktvägen, de avslöjade gömställena och platserna där han sägs ha setts.

Saddams flykt steg för steg

19 mars

Iförd glasögon håller Saddam Hussein ett tal till nationen från sin bunker i stadsdelen al-Mansour i Bagdad. USA har just släppt de första bomberna över huvudstaden. Diktatorn har bytt kostymen mot fältuniform. Under de närmaste dagarna kommer ytterligare tv-framträdanden.

23 mars

Uppgifter om att Saddam skadats svårt i ett bombanfall föregående natt. Han ska ha fått blodtranfusioner och behandlats med syrgas. Men dagen efter talar han ännu en gång i tv.

Sedan hörs ingenting från diktatorn på över en vecka. Spekulationerna om han kan ha lämnat landet tar fart.

3 april

Inför videokameror leder Saddam Hussein ett möte med de styrande i baathpartiet. Enligt tv-kommentatorn meddelades under mötet de irakiska framgångarna i kriget.

Efter hårda strider intar koalitionen Bagdads flygplats. Där hittar de ett omfattande tunnelsystem som leder till de delarna av staden där Saddams palats och bunkrar finns. En tunnel sträcker sig ända till palatsen vid floden Tigris. Troligen har han undkommit de amerikanska bomberna genom att fly genom de underjordiska tunnlarna mellan palatsen.

4 april

Folket jublar när Saddam visar upp sig på Bagdads gator - för första gången sedan kriget startade. Han skrattar och lyfter upp ett barn inför tv-kamerorna på torget i al-Mansour. Han läser upp ett budskap från en färdigskriven text. I bakgrunden syns bilköer och stigande rök, troligen från de allierades bomber.

5 april

Saddam besöker tillsammans med sonen Qusay Adhamiya-moskén i norra Bagdad. Invånare berättar efteråt hur han hållit ett tårfyllt avskedstal.

Han säger:

- Jag kämpar bredvid er i samma skyttegravar.

Nu kommer de första uppgifterna om att Saddam har lämnat Bagdad och gömmer sig i sin hemstad Tikrit, cirka 18 mil från huvudstaden. Där har han stort stöd och det finns omfattande underjordiska tunnelsystem under hans presidentpalats där han kan söka skydd. Koalitionen inleder intensiva bombningar mot staden.

Jakten på den flyende diktatorn blir allt hetsigare.

Saddams före detta protokollminister säger att Saddam flytt Bagdad med hjälp av taxibilar och en konvoj med civila fordon. Ibland också med motorcykel.

- Han är arg och desperat, säger Rashid Wihaib som berättar hur Saddam rör sig från hus till hus i Tikrit. Han stannar inte mer än några timmar på samma plats. Saddam ska också ha gett sina livvakter stränga order om att skjuta honom om fienden kommer för nära.

8 april

Saddam ses för sista gången i livet vid restaurang al-Saah, inte långt från den hemliga bunkern i al-Mansour. Tolv minuter senare släpps fyra bomber över området. Minst 14 civila dör. Saddam och hans närmaste män lämnar bunkern hals över huvud. När den en dryg månad senare upptäcks av amerikansk militär hänger en brun uniformsrock slarvigt på en enkel klädhängare. På ett skrivbord i arbetsrummet står ett halvt urdrucket glas vatten och ett utkast till ett tal. I köket finns odiskade tallrikar. Rummet där Saddam hållit sina tal till nationen hittas. På en vägg hänger det blå skynket som setts som bakgrund i många av talen.

Generalsekreterare Kassem Salam i baathpartiet i Jemen säger att Saddam överlevt. Detta bekräftas av ögonvittnen som berättar för den arabiska tv-kanalen al-Jazira hur Saddam och sonen Qusay efter anfallet hjälpt till att röja upp bland bråten.

9 april

Bagdad faller. Tio dagar senare får världen se de sista bilderna av diktatorn Saddam på stadens gator. Bilderna uppges vara från den 9 april. Han hyllas av anhängare när han gör ett framträdande i stadsdelen Azamiyah tillsammans med sonen Qusay. Han håller också ett tal. Rösten på bandet är dämpad, tonfallet jämnt och kontrollerat. Bilderna visas i Abu Dhabi Television.

I tårar säger Saddam till sin favoritfru Samira och sonen Ali att han har blivit förrådd. Hans livvakter tar henne till den syrianska gränsen. Saddam kör upp vid hennes sida i en civil bil och lämnar över en väska med motsvarande 43 miljoner kronor. Hon får också en låda med tio kilo rent guld.

Det är sista gången hon ser honom. Saddams flykt börjar.

USA utfäster en belöning på 200 miljoner kronor för tips som kan leda till ett gripande av diktatorn.

1 maj

USA:s president George W Bush förklarar kriget mot Irak avslutat. Men den störtade presidenten är alltjämt försvunnen.

2 maj

En trött och förvirrad Saddam Hussein talar till det irakiska folket i tv. Han uppmanar dem att aldrig sluta strida för sin frihet. Men är det verkligen den riktige Saddam? Nya spekulationer om förinspelat tal och dubbelgångare tar fart.

5 juni

Saddam Hussein är tillbaka i Bagdadområdet. Enligt ett internt CIA-dokument flyttar han runt med olika familjer. Flera räder mot förorter till Bagdad genomförs - utan resultat. Rykten cirkulerar att Saddam rör sig i staden som taxichaufför.

22 juli

Amerikanska soldater skjuter ihjäl Saddams söner Uday och Qusay i staden Mosul i norra Irak. De gömmer sig i sin kusins lyxvilla. Jakten på deras far trappas upp ytterligare. Sökandet koncentreras allt mer kring trakterna runt hans hemstad Tikrit.

28 juli

Saddam sägs undkomma amerikanska styrkor med bara några timmar. Razzior med attackhelikoptrar, pansarfordon och ett hundratal soldater genomförs på tre bondgårdar utanför Tikrit. Efter att tio av Saddams livvakter gripits kommer uppgifter om att exdiktatorn och hans säkerhetschef bott på en av bondgårdarna.

- Vi missade honom med 24 timmar, säger Steve Russell, som ledde operationen.

29 juli

I ett sorgetal över sina söner manar Saddam Hussein Iraks folk till hämnd. Flera oberoende källor uppger att det faktiskt är Saddam som talar. Nu varnar Pentagon för att de kanske inte kommer att ta diktatorn levande.

2 oktober

Saddam gömmer sig i norra Irak. De uppgifterna kommer från en ledande medlem i Iraks regeringsråd. Flera källor ska ha uppgett att Saddam gömmer sig i utkanterna av staden Kirkuk. Han rör sig nu i allt mindre cirklar och ringas för varje dag in allt mer av specialstyrkorna som jagar honom.

12 december

Saddams favorithustru Samira som gömmer sig i Beirut säger i en intervju med tidningen Sunday Times att Saddam ringer henne minst en gång i veckan från olika gömställen. Hon avslöjar också detaljerna om vad som hände när Bagdad föll och hennes make flydde.

13 december

Klockan 18.30 svensk tid slår 600 amerikanska och kurdiska soldater till mot två hus i det lilla jordbrukssamhället al-Dawr, 16 kilometer sydöst om Saddams hemstad Tikrit. En tomt med ett litet lerhus med ett tillhörande metallskjul genomsöks. Under mattor och skräp hittar soldaterna ingången till en jordhåla. Soldaterna gör sig beredda att kasta ner en handgranat när de får se ett par uppsträckta händer.

- Mitt namn är Saddam Hussein, säger mannen i hålet. Jag är Iraks president. Jag vill förhandla.

Diktatorns flykt är över.

Läs också:

Fatima Johansson